Поройни дъждове и вятър са съборили постройки и изкоренили дървета и в Гоце Делчев (Обновена)

0
Поройни дъждове, придружени с ураганен вятър, заляха улици и нанесоха материални щети в област Благоевград в късния следобед в събота. Най-тревожна е била ситуацията в община Гоце Делчев. В събота силна буря удари Бургас и Поморие. В Поморие кметът Иван Алексиев обяви частично бедствено положение. 

 

Бурята в Гоце Делчев

 

Силният вятър в късния следобед вчера е съборил леки постройки,  отнесъл ламаринени покриви и изкоренил десетки дървета, информираха от общинския щаб за действие при бедствия в Гоце Делчев. 

 

Има наводнени сгради, но евакуация не се е наложила, заяви кметът на общината Владимир Москов.

 

„Има съборени много дървета, и то многогодишни дървета, стари дървета в Гоце Делчев. Най-много пораженията са в парка. Има съборени керемиди, покриви и наводнени сгради, но не са опасност за хората. В някои от училищата има наводнени класни стаи след пробиването на прозорци. Снощи до късно заедно с аварийния отряд, който е към общината, и с пожарната успяхме да се справим. Почистваме. Днес ще продължим“, посочи той пред БНР.

 

За паднали дървета, придошли реки и наводнени улици информираха и от общините Петрич и Сандански. Поройни дъждове и  ураганен вятър имаше в цялата област.  Поморие остава без ток след разразилата се вчера силна буря, която изкорени дървета, събори покриви на хотели и частни домове и наводни улиците на морския град.

Частично бедствено положение в Поморие

 

Кметът Иван Алексиев обяви бедствено положение. От сутринта в недела в общината заседава кризисен щаб.

„Обявено е частично бедствено положение. Най-важното е, че хората, които пострадаха при бурята, бяха откарани до лечебно заведение. Спасен е и човекът, паднал зад борда на яхта“, написа той в социалната мрежа.

Екипи на пожарната служба разчистват падналите при бедствието дървета и клони. Съборени са електрически стълбове, което остави града и околните населени места без електричество. Работи се по отстраняване на аварията, но градът остава без ток.

В Бургас се съобщава за над 100 сигнала – най-вече паднали дървета, покриви, изолации и блокирани улици. Няма пострадали хора общински екипи почистват и отварят улиците.

Снимка: БНТ

В събота силна буря удари Бургас и Поморие. Изкоренени бяха стотици дървета, отнесени са десетина лодки и яхти в морето, както и покриви на сгради, рекламни съоръжения и малки павилиони.

В Поморие има затворени пътища и няма ток. Прекъснато бе и движението на влаковете между Дружба и Долно Езерово.

В събота стана и ясно, че десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята навътре в морето. Съобщено е и за паднал зад борда ветроходец. Организирана е веднага акция от Спасителния кризисен център-Варна. Катер „Спасител-2“, позициониран в Бургас, се е отправил на мястото на инцидента, но хора от друга яхта са извадили бедстващия в морето човек и той е добре, се казва в съобщението на областния управител на Бургас.

За радост няма бедстващи хора, а пострадалите са единици и то леко. Това става ясно от съобщение на областната управа в Бургас.

Бурята връхлетя внезапно област Бургас около 17 часа и е преминала за десетина минути. Скоростта на вятъра е достигнала 100 км/ч по данни на Хидрометеорологичната обсерватория във Варна.

В останалите общини от област Бургас положението е по-спокойно, въпреки че има паднали дървета и в по-малки населени места електричеството е било прекъснато, посочват от областната управа.

Сигнал е получен и за блокирано семейство на остров Св. Иван, което отишло там на разходка. То вече е евакуирано и е в безопасност.

Над 70 са сигналите за паднали дървета в Бургас и останалите общини получени в областната управа. Отделно в община Бургас са подадени над 130 сигнала.

16-годишно момче е пострадало на спортна площадка в комплекс „Изгрев“ от батут. То е със счупена ключица и няма други сериозни наранявания.

В същия жилищен район жена е с порезни рани от счупени стъкла.

Две жени от Поморие са приети в болница след инцидент в басейн, станал по време на бурята.

Междувременно стана ясно, че вихрушка е връхлетяла в село Бачково. Повалени са 20 дървета в коритото на село Чая. Едно от дърветата е затиснало автобус. Вятърът е бил толкова силен, че е изхвърлил пълни контейнери със смет от тротоара на реката.

Източник: mediapool.bg

The post Поройни дъждове и вятър са съборили постройки и изкоренили дървета и в Гоце Делчев (Обновена) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Поройни дъждове и вятър са съборили постройки и изкоренили дървета и в Гоце Делчев (Обновена)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение