Пореден рекорд между България и Бавария, въпреки пандемията

0

Стокообменът между България и Бавария достигна 1 333 000 млн. EUR през 2020 г., въпреки пандемията. Психологическата граница от 1 млрд. EUR беше премината през 2017-та припомни доктор Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и представител на Бавария в България. „Този възходящ резултат е изключително важен, защото Бавария е търсено място за инвестиции, желан търговски партньор, доставчик на продукти и услуги и пример в много отношения, включително в областта на иновациите и високите технологии. За да насърчим обмена на опит и знания, през текущата година организирахме редица прояви, бизнес делегации в Бавария в сферата на здравеопазването, на електротехниката, машиностроенето и уредостроенето. Престоят и редица други интересни инициативи, които сме подготвили и които вещаят успех в бъдещите двустранни отношения“, каза доктор Василев по време на официалната церемония по връчване на наградите.

„Многообразният спектър от участници по впечатляващ начин отразява огромния потенциал на сътрудничеството между нашите две страни. От присъединяването на България към ЕС през 2007 г. насам икономическите връзки между България и Бавария се развиха много положително. За този период търговският стокообмен е нараснал над два пъти, а в последните години България се е придвижила 10 места напред в класацията за най-важните партньори на Бавария в света. Търговският стокообмен продължи да расте дори през 2020 г. и достигна 1.33 млрд. EUR. Възходящата тенденция продължава и през първото полугодие на текущата година“, каза Роланд Вайгерт – държавен секретар на Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката.

„На мен ми се иска в следващите години като предизвикателство и по отношение на зелената технология и по отношение на кръговата икономика да разширим обмена си и в настройката за фирмения бизнес, фамилния фирмен бизнес, в които сфери Бавария и Германия имат много опит. Ако успеем да пренесем това като наши двустранни отношения, икономически би било добра възможност за малките и средни предприятия“, каза министърът на икономиката Даниела Везиева.

През първите 9 месеца за текущата година износът от България към Германия е нараснал с 22%, близо 50 млн. EUR. „Пандемията ни даде добър урок и той е, че трябва да приемаме всяко едно предизвикателство като възможност“, допълни министърът.

Категория: „Баварско предприятие с дейност в България”

Победител: Flix Bulgaria EOOD

„Ние сме една изключително бързо разрастваща се компания, стартирала само преди няколко месеца. Представителство сме на Flix Mobility със седалище в Мюнхен, която стартира през 2013 г., но само за няколко години е сред водещите транспортни компании в Европа, а от няколко седмици и в САЩ. Българското представителство е изградено от 4 големи групи – маркетинг, технологични служители, финансов отдел и операции“, каза Петър Бънков директор „Експертен център“ след като получи наградата от министър Везиева.

Категория „Българско предприятие с икономически контакти с Бавария”

Победител: Auto Bavaria OOD

„Наградата е олицетворение на ежедневните усилия, които компанията полага с цел да бъде предпочетен и доверен избор на своите клиенти. Надяваме се в бъдеще да имаме нови възможности за нови признания“, каза Пламен Пенчовски, управляващ директор на Auto Bavaria OOD, след като получи наградата от доктор Василев.

Източник: fakti.bg

The post Пореден рекорд между България и Бавария, въпреки пандемията appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Пореден рекорд между България и Бавария, въпреки пандемията

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация