Поне 1100 лева заплата, за да живеем нормално

0

Поне 1103 лева на месец чисто трябва да взима един работещ у нас, за да живее нормално. Това означава да може да покрие разходите за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт. Брутната заплата за издръжка за септември е 1421 лв., сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Спрямо декември миналата година сумата, която ни е нужна, нараства с 56 лева, а спрямо предходното тримесечие се увеличава с 34 лева. Или през юни са били нужни чисто 1069 лева месечно на работещ от едночленно семейство, а бруто – 1378 лева.

Заплатите в типично домакинство от двама работещи възрастни и дете до 14 години трябва да са по 1279 лева бруто или по 992 лева чисто на всеки от родителите, за нормален живот, показват изчисленията на института. Според КНСБ в края на годината тази сума ще се увеличи и ще надхвърли 1000 лева нето.

Една от причините за поскъпването на живота е ръстът в цените на хранителните стоки. Увеличението на цените на хлебните изделия е с 8,6 на сто, при брашното – с над 10 процента, съобщи Виолета Иванова от института.

Млякото и млечните продукти са поскъпнали с 4,2 на сто, като по-силно изразено е увеличението при групата на сирената (краве и овче) – с 5,3%. Слънчогледовото олио в рамките на девет месеца се повиша с около 30%.

При зеленчуците цените са нараснали с 15,4 на сто, по-осезаемо увеличение има при зеле, домати, краставици, картофи (в диапазон 22-30 на сто). Наред със сезонните зеленчуци, чувствително нарастване се наблюдава при зрелия фасул (7,5 на сто) и лещата (17,3 на сто).

Хората на минимална заплата в момента не остават с никакъв разполагаем доход след разходите за храна и отопление. Те могат да си позволят най-малко хляб спрямо работещите на минимална заплата, в която и да е друга страна на ЕС, показват още данните на института.

Източник: Труд

The post Поне 1100 лева заплата, за да живеем нормално appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Поне 1100 лева заплата, за да живеем нормално

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация