Полицаят, превозвал мигранти, е имал двама помагачи

0
Полицаят, който беше задържан да превозва мигранти с бус по магистрала „Тракия“, е бил съпровождан от още два автомобила, които са играли ролята на пилотни коли пред и зад буса. Те са арестувани в сряда вечерта, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Гошев.

В сряда 23-годишен служител на МВР беше заловен да шофира микробус с 33-ма нелегални мигранти край Пловдив. В опит да осуети проверката, той е представил служебна карта. Задържан е от полицията е му е повдигнато обвинение. Предвиденото наказание е до 6 години затвор и глоба до 20 000 лв., каза районният прокурор.

„Установихме, че с този бус е имало два автомобила. Установени са лицата и също са задържани. Предстои да бъдат разпитани. Извънпроцесуално са дали обяснения, че познават полицая и са били пилотни коли на този бус. Единият автомобил се е движел преди буса, а другият – след него. Комуникирали са чрез приложение по телефоните с идеята, ако бъдат спрени от полицай или видят опасност, да сигнализират буса. Твърдят, че са имали един единствен случай, при който са искали отново да превозват бежанци, но не се е стигнало до това“, каза Чавдар Грошев пред бТВ.

Той уточни, че двамата помагачи не са служителите на реда. Те са около 20-годишни от Перник и са приятели на полицая. Единият е барман, а другият е сервитьор.

При задържането си полицаят признал, че и друг път е превозвал мигранти. Пред своите колеги казал, че го е направил, защото е имал кредит и са му трябвали пари.

Пред Нова телевизия Чавдар Грошев обясни, че мигрантите обяснили, че са платили в Турция.

За момента разследващите не могат да установят каква точно сума са плащали мигрантите, нито колко точно е трябвало да получи българският полицай.

Районният прокурор на Пловдив определи постъпката на полицая като брутална и цинична, а поведението му – като нагло.

Задържаният полицай за трафик на хора е работел от 2 години в системата на МВР, като жандармерист в СДВР. В продължение на месеци е бил в неплатен отпуск.

Прокуратурата твъди още, че мигрантите, които са мъже на възраст между 20 и 30 години, са признали, че са дали около 4000 лири, което се равнява на около 400 лв, за да бъдат превозени в страната. Те са качени в Бургас и са пътували до Сърбия.

Седем часа преди да хванат буса, управляван от полицая, в същия район е задържан друг микробус с 25 мигранти от Афганистан. Шофьорът е на 35-години от Харманли. Обяснил, че преди два дни е бил нает от двама турски граждани.

Въпреки че разследващите не могат да докажат още връзка между двата случая, общото е, че и двата микробуса с мигранти тръгват от едно и също бургаско село и че крайна цел е една и съща – границата със Сърбия.

„По това дело може да се каже, че на 90% разследването е приключило. Той направи пълни самопризнания, говори, с кои лица как са се договаряли. Става въпрос за двама турски граждани, които са му платили 4800 лева, за да превози бежанците от бургаско село до района на град Сливница“, заяви Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Пловдив.

Източник: mediapool.bg

The post Полицаят, превозвал мигранти, е имал двама помагачи appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Полицаят, превозвал мигранти, е имал двама помагачи

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви