Полицаят, заловен да извозва мигранти, отдавна бил в схемата – трябвали му пари заради кредит

0

Докато извозва незаконните мигрнати, той носел униформа и служебна карта

23-годишен перничанин е полицаят, транспортирал незаконни миигранти през страната. Той бе заловен рано тази сутрин на АМ „Тракия“ в район на село Бенковски. Това заявиха на извънреден брифинг от прокуратурата в Пловдив.

Младият мъж е работил от 3 години за Специализирани полицейски сили към СДВР. Той бил в болничен до 31-ви декември и е трябвало да се завърне на работното си място на 6 януари. Рано тази сутрин обаче патрулиращ екип на сектор „Пътна полиция” спрял за проверка съмнителен микробус, който пътува към София. Той бил управляван от младият служител на МВР, облечен със служебната си униформа.

Когато колегите му го попитали какво превозва, той не дал смислени обяснения. Легитимирал се обаче със служебна карта, вероятно с идеята да смекчи обстоятелствата. Последвала проверка.

 

При проверка в буса са били установени 31 мигранти – всичките мъже на видима възраст между 20 и 30 години. Впоследствие те са дали показания, че са платили по 400 лв. на човек /4000 лири/ да бъдат извозени в рамките на страната. Миргантите са били натоварени в района на Бургас и договорката била да бъдат отведени в Сърбия“, заяви районен прокурор Чавдар Грошев.

23-годишният полицай е признал, че не за първи път се замесва в схеми с трафик на мигранти. Споделил, че съжалявал за това, но изплащал кредит. В буса, с който е превозвал лицата, не са били намерени парични средства. Предстои да бъде повдигнато обвинение на полицая и да бъде изискано задържане за срок от 72 часа.

В рамките на денонощието в трафик на незаконно пребиваващи е бил спипан още един гражданин. Той е от Харманли и е на 35 години, допълниха от прокуратурата. Последният бил изловен да извозва 25 лица от афганистански произход – отново в района на Бенковски. Пред разследващите трафикантът признал, че преди 2 седмици се запознал в турски граждани, които му предложили да влезе в схемата за транспорт на мигранти. На 1 януари те са имали среща, в която са се договорили как да се случват нещата.

Тук договорката е била да прекара чужденците от Бургас до Сърбия. За целта трафикантът получил това сумата от 4800лв., които са иззети и предадени по делото като веществено доказателство. Тепърва ще се изяснява дали между двата случая има връзка.

Предвиденото наказание е от 1 до 6 години лишаване от свобода и до 20 000лв. глоба.

По статистика наблюдаваме завишение на мигрантския натиск от предходната година, заявиха от държавното обвинение. Делата за 2021 са били 20, а за 2022  – 53, като по всички има осъдени лица.

„За пореден път ще кажа, че за нас няма никакво значение на каква длъжност е човекът. Дори бихме казали, че случая на полицая е една срамна постъпка“, допълни Атанас Илиев.

The post Полицаят, заловен да извозва мигранти, отдавна бил в схемата – трябвали му пари заради кредит appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Полицаят, заловен да извозва мигранти, отдавна бил в схемата – трябвали му пари заради кредит

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви