„Политико“: Европа все още не може да се откаже от навика да ползва руски газ

0
Европейските лидери се хвалят, че са намалили зависимостта си от руския газ, откакто Владимир Путин нахлу в Украйна. Но това е само част от истината, пише „Политико“.

Докато доставките на природен газ, доставян по тръбопроводи, са намалели драстично тази година, през първите девет месеца на 2022 г. вносът на втечнен природен газ (LNG) от Русия в ЕС се е увеличил с 46% на годишна база, сочат данни на Европейската комисия, цитирани от изданието.

За страните от ЕС рискът е, че нарастващото използване на втечнен природен газ от Русия може да постави Европа на милостта на нов кръг от газовия шантаж на Путин през 2023 г., точно когато блокът се стреми да запълни газовите си запаси за зимата.

Служителите на ЕС се гордеят, че от началото на войната страните са намалили закупуването на руски изкопаеми горива в опит да се влоши финансовото състояние на Кремъл. „Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва, за да финансира зверската си война в Украйна“, заяви през септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

И докато намаляването на доставките на газ по тръбопроводите е драстично – комбинация от Русия, която ограничава потоците по тръбопроводите, и страните от ЕС, които диверсифицират вноса си, по-малката търговия на Европа с втечнен природен газ от Русия представя друга история.

Статистическите данни, споделени от ЕК с „Политико”, показват, че между януари и септември 2022 г. държавите от ЕС са внесли 16,5 млрд. куб. м руски втечнен природен газ, в сравнение с 11,3 млрд. куб. м през същия период на миналата година.

Увеличението на вноса на втечнен природен газ е малко в сравнение с огромния спад на вноса на руски тръбопроводен газ, който е намалял наполовина от 105,7 млрд. куб. м през първите девет месеца на миналата година до 54,2 млрд. куб. м през същия период на тази година, сочат данните на Комисията. Според анализатори на енергийния пазар обаче увеличаването на вноса на втечнен природен газ е в разрез с реториката на ЕС и не е лишено от характерните рискове.

Франция, Нидерландия, Испания и Белгия са били основните вносители на руски втечнен природен газ през 2022 г., според анализ на групата за мониторинг на енергийния пазар Montel, като една трета от доставките на руски LNG за Европа са били насочени към Франция, а почти една четвърт – към Испания.

По-голямата част от руския втечнен природен газ, пристигащ в Европа, идва от енергийната компания „Новатек”, която управлява терминала за втечнен природен газ Ямал в Северозападен Сибир, в който миноритарен акционер е френският енергиен гигант TotalEnergies. Някои европейски държави имат дългосрочни договори за внос на втечнен природен газ, като до изтичането им остават няколко години.

За разлика от руската държавна компания „Газпром“, която е мажоритарен собственик и има монопол върху износа на тръбопроводи, „Новатек“ е независима компания, но има „акционери, близки до Кремъл, които могат да окажат силно влияние върху дейността ѝ“, се посочва в анализ, публикуван от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Само две държави в Европа – Великобритания и Литва, са спрели напълно вноса на руски втечнен природен газ.

Ан-Софи Корбо, учен в областта на глобалните изследвания в Колумбийския университет, заяви, че е „много удобно за всички да си затварят очите за руските потоци на втечнен природен газ“ към Европа.

От икономическа гледна точка „има смисъл“ засега Европа да продължи да внася втечнен природен газ от Русия”, смята Корбо. Изключването на руския втечнен природен газ от пазара на ЕС би означавало европейските държави да купуват повече втечнен природен газ от други части на света, което би повишило цените за по-бедните страни в Азия.

„Цените биха били космически и това би било изключително лошо не само за Европа, но и за много държави, които няма да могат да си позволят [втечнен природен газ]“, каза Корбо.

Но тя добави, че увеличеният внос на руски втечнен природен газ увеличава потенциала на „Русия да използва втечнения природен газ като геополитическо оръжие“ – точно както е направила с тръбопроводния газ. Путин би могъл потенциално да блокира износа за „недружелюбни“ държави, като същевременно продължи да осигурява спасителен газопровод за по-бедните държави в Азия, страдащи от сериозен недостиг на енергия.

Подобен ход би могъл да има последици за ЕС през 2023 г., на фона на новите предупреждения на Международната агенция по енергетика, че Европа може да се сблъска с недостиг на доставки на газ в размер на до 30 млрд. куб. м в сезона на пълнене на хранилищата през следващото лято.

Светлана Романко, директор на украинската група Razom We Stand, която настоява за пълно ембарго на ЕС върху руските изкопаеми горива, заяви, че има ясен морален аргумент за прекратяване на вноса на руски втечнен природен газ.

„Докато ЕС говори усилено за санкции и ембарго, в действителност се прави много малко за намаляване на вноса на втечнен природен газ“, каза Романко пред „Политико“. „Европа трябва да предприеме действия сега и да спре това абсурдно и контрапродуктивно финансиране на руската военна машина.“

По БГНЕС

Източник: mediapool.bg

The post „Политико“: Европа все още не може да се откаже от навика да ползва руски газ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: „Политико“: Европа все още не може да се откаже от навика да ползва руски газ

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение