Покривът на най-голямата църква в Струмяни се нуждае от спешен ремонт след силна буря

0

Силна буря нанесе щети по най-големия храм в община Струмяни. Ураганният вятър е изпочупил и отнесъл около 300 керемиди и над половината от покритието на купола.

Спешен ремонт трябва да се направи до края на лятото, а според първоначалните разчети ще са нужни около 30 000 лева. Църковното настоятелство на храма започна дарителска кампания.

Георги Фильов, член на църковното настоятелство в Струмяни, разказва, че за своите 67 години никога не е виждал такава страховита буря като тази, разразила се в Струмяни преди десетина дни. Ураганният вятър изпочупил керемидите на черквата, а ламаринената облицовка отвял на повече от 200 метра.

„Другата част, която е останало горе, също ще трябва да се демонтира, за да може след това да се направи нов обков така, както е направен по проект с медна ламарина, която ще издържи много по-дълго време. Тази е някъде на около 30 години, и както виждате, понеже е поцинкована. Самата ръжда е започнала да я разяжда“, обясни Георги.

Общата площ на двата купола, която трябва да се ремонтира, е около 100 кв. метра. И за да не протече през зимата покривът на храма, трябва да се ремонтира спешно през следващите месеци. Наличните в черквата около 10 000 лева, няма да стигнат, затова църковното настоятелство обяви и дарителска кампания.

„Ако съберем още 15 – 20, дай боже и 30 000, ще можем съвсем спокойно да свършим това, което ни предизвика природата. Тази църква е построена по същия начин, лев по лев, тухла по тухла“, каза отец Никола Ризов.

Черквата „Св. Св. Константин и Елена“ е завършена преди около 30 години и е най-голямата в община Струмяни./БНТ/

The post Покривът на най-голямата църква в Струмяни се нуждае от спешен ремонт след силна буря appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Покривът на най-голямата църква в Струмяни се нуждае от спешен ремонт след силна буря

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение