Подпалвач на коли не се призна за виновен, адвокатът иска отвод на съдията

0

Найден Дарпаров, обвинен за палеж на автомобил в Пловдив, не се призна за виновен и делото стартира по общия ред. Защитникът на обвиняемия-адвокат Янчев поиска отвод на съдебния състав заради предубеденост от страна на съдията. Това искане обаче остана неуважено, като съдът заяви, че няма конкретни доводи, налагащи извършването на смяна на съдебния състав.

Защитата претендира и за връщане на делото на прокуратурата, поради съществени нарушения, които са ограничили правата на 69-годишния Дарпаров. Също така според адвокат Янчев няма събрани доказателства, които да уличават клиента му. Съдът сметна обаче, че в хода на производството не е допуснато нарушение. И остави всички искания за неоснователни, предаде TrafficNews.

На предходното заседание Найден Дарпаров не се яви лично в Районен съд, тъй като му беше изписано домашно лечение. Пред магистратите защитата му заяви, че 69-годишният мъж е претърпял инцидент на 23 юни, но самият болничен беше издаден на 27 юни. Именно разминаването в датите събуди и подозрения у съдията по делото за легитимността на медицинския документ и това, че е издаден от експерт. Сега адвокат Янчев и неговият клиент отново добавиха, че обвиняемият наистина не се е чувствал добре и се е лекувал.

„Сега Найден Дарпаров се възстанови. Той ще оказва пълно съдействие и няма да става повече повод за отлагане на делото“, добави още адвокатът

Престъплението, за което пловдивчанинът трябва да отговаря, е от 23 април миналата година. Тогава Дарпаров запалил субаруто на Стефан Иванов. В същата вечер, в следствие на пожара е пострадал и друг автомобил – фолксваген, собственост на Люба Мицева.

Така двамата пострадали поискаха да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители. За Стефан Иванов се счита, че му е били нанесени имуществени вреди за 3865 лева. Освен покриване на тази сума той иска от подпалвача и още 10 000 лева за причинени неимуществени вреди. Люба Мицева претендира за нанесени имуществени щети от 199 лева., както и още 5000 лева за нанесени неимуществени вреди.

Прокуратурата обаче сметна, че ако те бъдат конституирани това би затруднило разглеждането на процеса. Съдът уважи искането на държавното обвинение и ги конституира само като частни обвинители.

Преди инцидента, Найден Дарпаров работел на частна практика и ползвал офис в сграда, в Пловдив. В същата сграда стопанисвал офис и Стефан Иванов. Двамата се познавали от дълги години, но не поддържали никакви отношения – нито били близки, нито влизали в пререкания, но Иванов знаел, че Дарпаров бил конфликтна личност.

Според обвинителния акт, без да има каквато и да било причина, Дарпаров решил да навреди на Стефан Иванов като подпали автомобила му. Той знаел точно кой автомобил ползва пострадалия, като дори предходни дни направил снимки на колата с мобилния си телефон. На 23 април 2021 година Иванов паркирал автомобила си на паркинга пред блока, в който живее. Непосредствено до неговия бил паркиран и автомобила на Люба Мицева.

В изпълнение на замисленото, час след полунощ Дарпаров излязъл от дома си и се насочил към адреса, където живее Иванов, като взел със себе си бензин в пластмасова бутилка и кибрит. Приближил се до субаруто и го залял с горивото, след което драснал клечката. Огънят бързо се разпространил към вътрешността на автомобила и засегнал и колата на Люба Мицева.

Разплитането на сагата ще продължи в средата на септември. За тогава магистратите насрочиха следващото заседание когато ще бъдат призовани и разпитани свидетели.

The post Подпалвач на коли не се призна за виновен, адвокатът иска отвод на съдията appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Подпалвач на коли не се призна за виновен, адвокатът иска отвод на съдията

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение