Повече от 1300 нарушения са констатирани от Дирекция „Инспекция по труда“ в Благоевград през октомври

0

Повече от 1300 нарушения са констатирани от Дирекция „Инспекция по труда“ в Благоевград през октомври, осем проверки са разследвали трудови злополуки.  Тези данни бяха оповестени на пресконференция на структурите към Министерството на труда и социалната политика в Благоевград.

Общо извършените проверки от екипи на „Инспекцията по труда“ в Благоевград са 249, посочи на пресконференцията директорът на дирекцията Славянка Симитчийска. От тях 23 са по сигнали, а 21 по сигнали на граждани, свързани с неизплатени заплати и обезщетения, работа без трудови договори, нарушения на работното време, както и неизплатени командировъчни на шофьорите в отрасъл „Транспорт“ и други, посочи Симитчийска. Осем проверки са свързани с разследване на трудови злополуки. Една от тези злополуки е със смъртен случай, каза още директорът на дирекцията. В повечето случаи са свързани с необезопасени машини или за това, че работникът не спазва правилата за безопасни условия на труд, допълни тя.

По време на проверките, извършени през октомври, са констатирани 1314 нарушения, от които близо 720 са свързани с нарушения на здравословните и безопасни условия на труд. Нарушенията, свързани с трудовите правоотношения, са близо 600, а най-честите сред тях са свързани с работа над законоустановеното време, неосигурени почивки, неизплатени трудови възнаграждения. През миналия месец са установени и 41 души, които работят без сключен писмен трудов договор. Издадените за отстраняване на констатираните нарушения предписания са близо 1300, сред наложените санкции са два акта за спиране на обекти и работни места. В този период са съставени и 76 акта за установяване на административни нарушения.

Дирекцията осъществява целогодишен засилен контрол на строителни обекти, каза още Славянка Симитчийска. За миналия месец са извършени повече от 30 проверки на строителни обекти, при които са констатирани 177 нарушения на трудовото законодателство, съставени са 22 акта за установяване на административно нарушения, от които седем са за нарушения на здравословните и безопасни условия на труд и 14 за нарушения на трудовите правоотношения./БТА

The post Повече от 1300 нарушения са констатирани от Дирекция „Инспекция по труда“ в Благоевград през октомври appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви