Плъх-робот ще спасява оцелели при бедствия (СНИМКА)

0

Учени създадоха плъх-робот, чието предназначение е да търси оцелели сред бедствия, съобщава bTV. Изборът за животно е паднал върху плъха заради неговото умение да се провира през тесни пространства.

Миниатюрният плъх-робот, наречен SQuRo (Small-sized Quadruped Robotic rat), е разработен от китайски учени от Пекинския технологичен институт от екип под ръководството на професор Цин Ши. Роботът може да се използва в спасителни акции, например за търсене на оцелели под развалини в бедствени райони.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от DesignTAXI (@designtaxi.official)

За модел на при създаването на робота е служел сивия норвежки плъх. Плъхът-робот може да имитира движенията и поведението на истинските гризачи.

При проектирането му инженерите са се опитали да възпроизведат движенията и структурата на тялото на плъх, като копират пропорциите на крайниците му и степента на свобода на подвижност на ставите му.

Роботът се управлява от компютър. Той може да прикляка, да тича, да пълзи, да се обръща и да става след падане. По време на лабораторните тестове плъхът-робот е пропълзял по коридор с дължина 9 сантиметра, преодолял е бариера с височина 3 сантиметра и се е изкачил по 15-градусов склон.

Източник: fakti.bg

The post Плъх-робот ще спасява оцелели при бедствия (СНИМКА) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Плъх-робот ще спасява оцелели при бедствия (СНИМКА)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация