Пловдив ще си връща 81 дка до Гребната база, които някога са били общински

0
Община Пловдив ще си връща 81 дка от парк „Отдих и култура“ при Гребната база в града, за които самата местна власт разреши да бъдат застроени. Освен това имотът, който до преди 20 години е бил общински, е станал частен отново с помощта на общината. Сега ще се извърши пазарна оценка и правен анализ за връщането на някога общинските терени.

Това стана ясно след среща между кмета на Пловдив Здравко Димитров и собствениците на терените – частното дружество „Тея Инвест“. Оценка и анализ ще се изготви и от двете страни, за да се реши каква ще е следващата стъпка. Очаква се това да се случи до 10-15 дни.

В края на миналата година общинският съвет в Пловдив разреши застрояването на частния терен с промени в общия устройствен план на общината. Те бяха изработени и подкрепени от администрацията на Здравко Димитров въпреки недоволството на гражданите. Последваха протести, а от гражданския комитет за опазване на парка обявиха, че ще обжалват промяната на общия устройствен план и ще сезират прокуратурата за решението за застрояването на терените, тъй като държавното обвинение има право да обжалва измененията в общия устройствен план.

Договорки и сметки

„Договорихме се, срещнахме разбиране от фирмата да вървим към придобиване на собствеността от общината след изготвяне на пазарна оценка и правен анализ. Те разбират, че има напрежение, от което никой няма полза. Длъжни сме да се съобразим с гражданите. А и аз винаги съм искал да имаме зелени площи в града и съм го отстоявал“, заяви Здравко Димитров след 30-минутната среща с представителите на „Тея инвест“.

Докато двете страни се договаряха, под терасата на заседателната зала в сградата на общината вървя протест в защита на парк „Отдих и култура“.

Димитров не се ангажира нито с евентуалната цена на сделката, нито с това как точно ще бъде осъществена тя. Логично е обаче, че след като предназначението на имотите е променено и върху тях вече е позволено строителство, цената да е по-висока, отколкото би била за терени, предназначени за озеленяване. Причината е, че се оценява и евентуалната стойност на бъдещо строителство.

„След като бъдат представени пазарната оценка и правният анализ, допълнително ще направим среща с представители на групите в общинския съвет, както и с представители на сдруженията, които са отвън (и протестират – б. а.), които се интересуват. Лично аз съм на мнение, че този терен трябва да намерим начин да бъде придобит от общината“, добави Димитров.

По-рано през деня граждани призоваха кмета да поиска от собствениците да дарят имота. Те представиха и хронология на казуса и това как общината е загубила собствеността си в парка.

„Държа да бъде придобит по законен начин от община Пловдив. И да се остави зелено пространство за всички – такова, каквото го помним. Нямаме намерение да го протакаме, тъй като напрежението е голямо. Ако имат желание да го дарят, няма кой да откаже“, заяви кметът.

Той добави, че от фирмата нямали намерение да застрояват терените „при така създалата се обстановка да създават напрежение на общината и гражданите“.

Позната схема

Имотът от 81 дка беше част от по-голям терен, който общината апортира в смесено публично-частно дружество с цел изграждане на увеселителен парк. Това се случи по време на управлението на кмета Иван Чомаков. В последствие проектът пропадна, а общината загуби собствеността си в дружеството. Не са изпълнявани и решения на общинския съвет през годините, според които общината трябвало да си вземе обратно терените.

Миналата година местната власт придоби 50 дка от тези имоти, на които към момента не можеше да се строи, като ги замени за 7 апетитни общински парцела, на които строежите са позволени.

Според гражданите от комитета за опазването на парк „Отдих и култура“ сделката е от типа кон за кокошка, а поръчаната от общината оценка на 7-те парцела на различни части в града е занижена. Причината е, че преди време само част от тях са били оценени на 20 млн. лева, а при замяната им за терените в парка за всички е била определена стойност от 7 млн. лева.

Димитров не коментира пазарната оценка. Добави, че замяната си заслужавала, „защото спечелихме зелена площ, която всички искаме, в която никога нищо няма да се построи“. „А тези декари все някога ще се застроят. Оценката я казват оценителите, аз съм завършил друго, не съм оценител“, каза Здравко Димитров.

Източник: mediapool.bg

The post Пловдив ще си връща 81 дка до Гребната база, които някога са били общински appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Пловдив ще си връща 81 дка до Гребната база, които някога са били общински

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви