Печатът в Скопие: Кирил Петков ще има нов подход към Северна Македония

0
„Новото коалиционно правителство, което ще бъде сформирано най-вероятно след тези трети парламентарни избори ще бъде съставено от „Продължаваме промяната“ ще участват още ДБ, БСП и ИТН на Слави Трифонов… Най-вероятният нов премиер Кирил Петков ще има нов подход по македонския въпрос. В него ще доминира икономиката, вместо политиката“, съобщава македонският вестник „Слободен печат“.

„В първото си изявление Кирил Петков говори и за отношенията с Македония и говори за съвсем нов подход, в който ще доминира икономиката, а не политиката“, съобщи от своя страна „360 степени“ и цитира пълното изявление на Петков, в което той говори, че в ПП „има категорична позиция какво трябва да се направи“. „Веднага трябва да създадем смесени работни групи, в които няма да влизат само историци, но ще има и хора от бизнеса, от културата, от образованието. Да не говорим само за историята, но за всичко, което може да допринесе за подобряването на добросъседските отношения“, казва той, цитиран от македонското издание.

„Файненшъл таймс“: Българите дадоха неочакван тласък на нова центристка сила

Британският в. „Файненшъл таймс“ публикува репортаж, посветен на изборите в България. Заглавието е „Нова центристка партия прави пробив на изборите“. Авторът и отбелязва, че лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев са възпитаници на Харвард и са изградили репутацията си като министри в служебното правителство.

На вчерашните избори българите дадоха неочакван изборен тласък на новата центристка политическа сила, която може да сложи край на политическата безизходица, която почти напълно парализира управлението в балканската държава и през последните седмици я остави изложена на най-смъртоносната вълна на коронавирус, пише изданието.

Бедната седеммилионна държава от ЕС се бори да повиши най-ниския процент на ваксинирани срещу коронавирус в блока, но все още по-малко от една трета от българите са напълно ваксинирани, а новата вълна от варианта Делта доведе до най-голяма смъртност в света, пише британския вестник.

Това даде допълнителен тласък на ПП, основана от възпитаниците на Харвард Кирил Петков и Асен Василев, които бяха в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, и си създадоха добро име с решителни действия, особено срещу корупцията, констатира „Файненшъл таймс“.

„Файненшъл таймс“ припомня казаното от Петков за вестника преди гласуването, че ПП е провела предварителни дискусии с някои от другите политически сили. Докато с „Демократична България“ беше лесно, другите може да е по-трудно да бъдат привлечени в коалиция, цитира вестника оценката на Петков. На предизборно събитие в центъра на София той каза, че по принцип ПП може да работи или с ИТН, или със социалистите, но при две условия – смяна на главния прокурор и създаването на силна агенция за борба с корупцията. „Искам през следващите четири години да станем успешен пример за това как малка държава изкоренява корупцията за свръх кратко време“, припомня изявлението му „Файненшъл таймс“.

„Сабах“: Българите търсят изход от задънената улица

Близките резултати от социологическите проучвания подчертават дълбоките политически разделения след десетилетие на управление на Борисов. Те съвпадат с увеличаването на случаите на коронавирус, високите цени на енергията и гнева срещу широко разпространената корупция в България, най-бедната страна-членка на Европейския съюз, пише турският „Сабах”.

Новата формация може да е в по-добра позиция да създаде управляваща коалиция с подкрепата на вероятните партньори от две малки групи за борба с корупцията и социалистите, като по този начин сложи край на продължителната политическа безизходица в балканската страна, добавя изданието.

Основана само преди няколко седмици от двама възпитаници на Харвард, 41-годишния Кирил Петков и 44-годишния Асен Василев, партията бързо спечели широка подкрепа благодарение на решителните си действия за борба с корупцията и обещанията си да въведе прозрачност, нулева толерантност към корупцията и реформи в ключови сектори, пише „Сабах”.

„Политико“: Кирил Петков е големият победител на изборите в България

Новакът в политиката и предприемач Кирил Петков постигна неочаквано силен резултат на изборите в България в неделя, пише „Политико”.

В рамките на една година в България се проведоха три парламентарни избора. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната повече от десетилетие, беше принуден да се оттегли от властта през април в условията на криза на правовата държава, но по-малките партии в страната досега не успяваха да сформират работеща коалиция, която да замени управлението на неговата дясноцентристка партия ГЕРБ. Тази безизходица може да бъде преодоляна в неделя с пробива на новата партия „Продължаваме промяната“, основана от бизнесмена Петков, завършил в Харвард, и икономиста Асен Василев /също Харвардски възпитаник/, добавя изданието.

То изтъква, че двойката се е възползвала от популярността, която спечели с антикорупционните си действия в служебното правителство на страната, в което бяха министри, и обещанието да пренасочат неправомерно отклоняваните милиони от подкупи към образованието и здравеопазването.

„България тръгва по нов път и ние ще успеем да развием пълния потенциал на тази страна“, заяви лъчезарният Петков пред репортери в центъра на София, пише „Политико”.

Сспоред Ройтерс, изборните резултати на двете водещи партии подчертават дълбоките политически разделения след десетилетното управление на Борисов. Агенцията подчертава, че изборите се произвеждат на фона на ръст на случаите на коронавирус, високи цени на електрическата енергия и недоволство от ширещата се корупция в България, която е най-бедната страна членка на Европейския съюз.

Новосформираната антикорупционна партия „Продължаваме промяната“, създадена само преди няколко седмици от двама харвардски възпитаници – 41-годишния Кирил Петков и 44-годишния Асен Василев бързо спечели подкрепа, благодарение на техните решителни действия срещу корупцията като министри в служебното правителство и обещанията им за прозрачност, нулева толерантност към корупцията и реформи в ключови сектори на икономиката, отбелязва Асошиейтед прес.

При всички положения предстоят трудни преговори за съставяне на управляваща коалиция, отбелязва Ройтерс.

Изборите за парламент и президент в България преминаха при ниска избирателна активност от около 40 процента от имащите право на глас 6,7 милиона български граждани, отбелязва Франс прес.

Всички агенции отбелязват, че третите за тази година избори в България са преминали на фона на четвърта вълна на коронавируса, което може да е повлияла за по-ниската избирателна активност, спрямо вота през лятото.

Източник: mediapool.bg

The post Печатът в Скопие: Кирил Петков ще има нов подход към Северна Македония appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Печатът в Скопие: Кирил Петков ще има нов подход към Северна Македония

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация