Петков: Спирането на газа е рекет, но няма да се поддадем

0
Спирането на доставките на руския газ едностранно от „Газпром“ е шантаж и рекет, на каквито България няма да се поддаде. Това заяви преди заседанието на министерския съвет премиерът Кирил Петков. Той коментира, че руската страна се опитва да наложи „извъндоговорен“ начин на плащане в рубли. С него обаче не може да се гарантират доставките за България. Енергийното министерство е готово за подобен сценарий, увери премиерът.

Той обеща, че няма да има никакво намаляване на доставките за потребителите. Петков заяви, че е говорил с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която го уверила, че това не е само български, а и общоевропейски проблем. ЕС ще излезе с общ отговор, увери Петков.

България също преглежда всички договори с „Газпром“. Сред тях е и този за транзитни доставки.

„Едностранно действие на изнудване е недопустимо“, каза премиерът.

Той допълни, че през последните четири месеца правителството се е фокусирало върху довършването на газовата връзка с Гърция. Работата трябва да приключи през юни, но до реални доставки на газ ще мине още време.

Петков разкритикува ГЕРБ, че политиката им в сектора е довела до изхарчването на три милиарда лева за строителството на „Турски поток“, но за България реална диверсификация на доставките няма.

„Виждаме политиката на ГЕРБ до къде ни доведе. Да, имаме джип на „Аркад“ в гаража на г-жа Арнаудова (пиарката на Бойко Борисов Севделина Арнаудова б. р.), нямаме три милиарда в хазната, защото са похарчени и нямаме диверсификация“, коментира Петков.
 

Източник: mediapool.bg

The post Петков: Спирането на газа е рекет, но няма да се поддадем appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Петков: Спирането на газа е рекет, но няма да се поддадем

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация