Песимизъм скова бизнеса в България

0

Песимизъм скова бизнеса в България – това е обобщението от Европейското икономическо проучване (ЕЕS) на търговско-промишлените Европалати за 2022 г., в което са участвали над 52 хил. предприятия в 26 европейски държави. От България анкетирани са 771 компании, различни по вид, предмет на дейност и местоположение. В анкетата те са споделили очакванията си за развитието на бизнеса им през предстоящата 2022 г.

Въпреки че европейският бизнес е с положителни очаквания за следващата година, българските мениджъри са на дъното на класацията за оптимизъм по отношение на очакванията им за приходи от продажби в страната (на 24-то място от 26 държави) и чужбина (на 25-то място от 26 държави). А най-песимистични сме спрямо чуждите инвестиции, където се нареждаме на последно място от 26 държави.

Най-големи са притесненията от прекъсване на веригите на доставки в следствие на COVID-19, цели 50% от фирмите споделят това като пречка пред развитието на бизнеса им. Същият дял се тревожат от удължаване на противоепидемичните мерки в страната, а 40% очакват бизнес климатът в страната да остане без промяна, докато други 24% смятат, че ще се влоши.

Тревожно е, че се увеличават бизнесите с трудност да покриват задълженията си (44% през 2022 г.), а за първа година в България се появяват и работодатели песимисти спрямо адаптацията на служителите си за работа от вкъщи (9%).

Цели 60% от мениджърите в България се притесняват от разходите за труд през 2022 г., а 58% се чувстват застрашени за бизнеса си заради липса на висококвалифицирана работна ръка.
Много фирми се тревожат за цените на тока и суровините през 2022 г., като процентът на притеснените мениджъри расте почти двойно.

The post Песимизъм скова бизнеса в България appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Песимизъм скова бизнеса в България

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация