Пеевски не е декларирал три офшорки

0
Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации, съобщава bird.bg – българският партньор в международното разследване Досиетата „Пандора“.

Преди ден Атанас Чобанов от bird.bg съобщи, че Пеевски е един от двамата българи, чиито имена са установени в обработените досега документи от Досиетата „Пандора“.

От документите за бившия депутат от ДПС се вижда, че той дори е бил директор на една от офшорките, докато е бил народен представител в 42-то Народно събрание. Именно в рамките на този парламент той бе предложен за шеф на ДАНС, което предизвика протестите срещу него и кабинета „Орешарски“.

Не е ясно откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г. в нея няма и следа от въпросната фирма, която се каза Felina Trade & Investment Inc и е регистрирана в Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

Правилникът на Народното събрание забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности.

Народните представители могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират. Досиетата „Пандора“ доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

Досиетата „Пандора“ сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 $ във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски.

На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адвокат Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт.  

Източник: mediapool.bg

The post Пеевски не е декларирал три офшорки appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Пеевски не е декларирал три офшорки

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация