Патриарх Неофит заклейми неоправданата война в Украйна в словото си за Гергьовден

0
Българският патриарх Неофит заклейми войната в Украйна като „неоправдана и ненужна“ в своето слово по случай деня на великомъченик Георги Победоносец – Гергьовден. Той казва, че Българската православна църква “всякога е благославяла и е имала в молитвите си Българската армия – защото тя е била и ще бъде победителка само когато се радва на Божията подкрепа и закрила“.

“Когато с действията си тя отстоява справедлива и благословена от Бога кауза, каквато може да бъде единствено предпазването и защитата на държавата и народа ни“, казва българският патриарх.

В този контекст патриарх Неофит казва, че това е разбирането на Църквата за призванието и задачите на всяка въоръжена силав света и поради “съвестта ни е толкова смутена през последните месеци, в които станахме свидетели на братоубийствената война в Украйна“.

„Когато виждаме как един православен народ воюва против друг православен народ – в неоправдано и ненужно кръвопролитие, посявайки семената на една дълговечна вражда и разделение между братя по вяра и род.В тези скръбни дни и месеци, когато Православната ни църква постоянно отправя своите молитви за мир и за прекратяване не само на войната в Украйна, но и на всеки въоръжен конфликт по света, отново си припомняме основата на християнската ни вяра, която повелява да бъдем миротворци, но и да не се примиряваме със злото“, казва в своето послание българският патриарх.

До този момента Българската православна църква не беше вземала позиция за конфликта в Украйна. Словото на патриарх Кирил е знак за задълбочаваща се изолация на Руската православна църква, която подкрепя започнатия от Путин въоръжен конфликт срещу украинците.

“И отново се молим на Всемилостивия Бог да упокои и приеме в Своето Небесно царство жертвите на тази война и да вразуми онези, в чиято власт е тя да бъде спряна“, заявява българският патриарх.

Той подчертава, че “Нашият Бог е Бог на мира и любовта, на милостта и човеколюбието“.

“Въплътил се в лицето на Своя Единороден Син, Той се принесе в жертва за нас, за цялото човечество, за да имаме живот и да го имаме в изобилие. Като Негови чеда от нас се очаква също да бъдем миротворци и да проявяваме милост и състрадание към ближния, към всекиго – бил той близък или далечен.Пред Бога е ценен всеки човешки живот и затова войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да било оправдание. Като Църква Христова не можем да се примирим с военните действия и да не ги изобличим като проява и тържество на злото в този свят“, допълвапатриарх Неофит.

„Днес, когато се освещават бойните знамена на Българската армия, се молим тя да бъде винаги закрилник на своя народ, армия, която е гарант за съхраняването на живота, честта и достойнството на всеки човек. Само тогава ще се радва и на Божието благословение и благоволение, когато се обучава и съществува, за да пази мира и да съхранява божествения дар на живота“, казва той.

Патриархът допълва, че българското войнство “продължава жертвеното си служение и днес, достойнство носейки своя свещен дълг, всеотдайно изпълнявайки високоотговорните си задачи, съхранявайки честта и славата на бойните знамена, наследени от предците“.

Източник: mediapool.bg

The post Патриарх Неофит заклейми неоправданата война в Украйна в словото си за Гергьовден appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Патриарх Неофит заклейми неоправданата война в Украйна в словото си за Гергьовден

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация