Партиите твърдят, че не се притесняват от проекта на Петков и Василев

0
В последния ден на 46-ото Народно събрание повечето партии заявиха, че не се притесняват от бъдещия политически проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков. Само от БСП запазиха мълчание.

По информация на Mediapool двамата няма да са част от новия служебен кабинет и ще се явят още на изборите през ноември като ще използват регистрациите на няколко малки партии.

„По никакъв начин не се притесняваме от такъв проект. За нас това е опит на Румен Радев да разчисти терена от провалилите се партии на протеста и да ги замени с една нова формация, която евентуално да се опита да свърши това, което те не успяха“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред журналисти в парламента.

Според Биков именно протестните формации трябва да се притесняват от нова партия на придобилите популярност министри в служебния кабинет, защото ще бъдат доведени „до ръба на оцеляването“.

Попитан кога ГЕРБ ще обяви кандидата си за президент, Биков отговори лаконично: „Когато му дойде времето“.

Самите партии на протеста приветстваха евентуалния проект.

„Демократична България“ има много стабилна политическа идентичност, последователно поведение. Ние няма от какво да се притесняваме. Ако се появят други политически проекти, които работят в същата посока да разширяват периферията от избиратели, подкрепящи нашите каузи, това може да бъде само добра новина за нас“, каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Той добави, че вижда в лицето на Петков и Василев съмишленици. „Подкрепяли сме техните усилия досега и гледаме на това с очакване, независимо в какво качество те ще продължат оттук нататък. Имаме позитивно очакване заедно да намерим формулата да работим. Те трябва да обявяват как си представят оттук нататък тяхното участие в обществено-политическия живот, но ние сме с позитивни очаквания“, каза Иванов.

Попитан дали обединението ще издигне свой кандидат за президент, той отговори: „Ние сме коалиция с много органи и демокрация. Ще обявим решенията, има още малко време“.

Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“ също приветства евентуална такава формация. Според него проект с участието на Кирил Петков и Асен Василев ще се отрази „великолепно на цялата политическа бъркотия, която е в момента“.

„Колкото повече искат да вземат трудни решения, да влязат в политиката, толкова по-добре, така че аз приветствам такъв проект и смятам, че ще се отрази положително на българските граждани“, каза той.

Кандидат за президент няма да имаме с уговорката, че не е обсъждано в парламентарната група, отговори той на друг въпрос. По думите му до момента има един-единствен сериозен кандидат – действащият президент. Все пак той добави: „Да ги обявят и другите, ще решим“.

Хаджигенов подчерта, че в сдружението „Ние идваме“ не са взели все още решение как да се явят на изборите.

„Нямаме притеснение от появата на какъвто и да било проект, още повече, че това наистина е извън нас. Ние няма да имаме възможността да повлияем на това да се появи или не такъв субект, нито на йота не ни притеснява“, посочи Филип Станев от „Има такъв народ“.

По думите му е твърде рано да се каже дали ИТН би си партнирала с бъдещата формация, защото не се знае нищо за нея.

„Не знаем, ако се появи този политически субект, как ще бъде ориентиран в политическото пространство, каква програма ще изповядва – дясна партия ли ще бъде, лява ли или в центъра“, каза той.

Източник: mediapool.bg

The post Партиите твърдят, че не се притесняват от проекта на Петков и Василев appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Партиите твърдят, че не се притесняват от проекта на Петков и Василев

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация