Парламентът събра кворум, обсъжда ветото за преговорите на Северна Македония (видео)

0

 

За първи път след вота на недоверие срещу кабинета „Петков“ парламентът успя да събере кворум и започна редовно заседание. Първа точка в дневния ред е обсъждане на ветото срещу преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Има общо три предложения, които бяха обединени в една точка. Едното е на ДПС, второто е от ГЕРБ, а третото – от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Последното проекторешение бе одобрено от външната комисия в парламента в четвъртък вечер. То е на база на предложението на френското председателство за решаване на спорните въпроси между България и Северна Македония, което вече бе отхвърлено от македонската страна като неприемливо.

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията ще подкрепи отпадането на ветото. Очаква се БСП да гласуват „въздържал се“. ИТН са против отпадане на ветото. „Възраждане“ бяха против изобщо темата да се обсъжда. Предложението им обаче бе отхвърлено с 188 гласа „против“. Лидерът на партията пък заяви, че нито един българин няма да прости национално предателство.

В проекторешението на Иванов са посочени четири условия за подкрепа на преговорната рамка със Северна Македония, сред които вписване на българите в конституцията, гаранции, че по време на преговорния процес македонският език няма да бъде признат.

Ще се затвори политическият прозорец

От трибуната Иванов заяви, че има опасност България да изпусне „политическия прозорец“, отворен от френското председателство, което ще приключи скоро.

„Няма друга страна-членка с такова влияние, която да предложи такава оферта на България, политически условия ще изчезнат“, заяви той.

Иванов коментира и че най-сериозното доказателство, че френското предложение защитава българския интерес, е реакцията на Скопие. Македонската страна вече обяви, че не е съгласна с условията.

Иванов заяви още, че във всеки един момент по време на преговорите България си запазва правото да наложи вето. Той подчерта още, че е исторически доказано, че предприсъединителният период е най силният стимул за промени в една държава.

А какво казват в Скопие?

БСП няма да подкрепи предложението на френското председателство, разбра се от думите на червения депутат Георги Михайлов.

„Как ще завърши всичко това, когато отсрещната страна не е готова да приеме условията“, попита той Иванов.

Михайлов призова въпрост да не се претупва с аргумента, че няма време. По думите му македонският въпрос „не е въпрос на история, а е въпрос на чест за България“.

От началото на годината ви разправяме

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пък призова останалите да не се крият зад половин реплика на външния министър Теодора Генчовска. Ден по-рано пред външната комисия тя заяви, че това е най-доброто предложение, което страната ни е получавала. Според Йорданов обаче всички пропускали втората част от изказването й – че предложението не покрива исканията на България.

Йорданов коментира още, че френският президент Еманюел Макрон е заявил, че през последните месеци е оказан сериозен натиск върху България и е благодарил на премиера Кирил Петков. Депутатът коментира, че от началото на годината ИТН твърдят, че Петков работел против интересите на страната.

Македонска сватба с руска зестра

Да не се правят пазарлъци за Македония, призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той припомни, че винаги, когато сме опитвали подобно нещо, сме свършвали с национална катастрофа.

„Първата е, когато се опитваме да се спазарим със Сърбия. Но да не влизаме в час по история, че мога да ви говоря до утре“, заяви Костадинов.

Той подчерта, че предложеното в парламента е резултат на външен натиск. Костадинов също цитира изказването на Макрон и подчерта, че френският президент имал нужда от външнополитчиеска победа, защото изгубил изборите.

„Днес е прекрасен ден за македонска сватба. Булката е Русия, а зестрата е в копейки“, коментира депутатът от ПП Християн Митев.

ДПС са срещали с френския президент Макрон, но натиск не е имало, каза пък лидерът на движението Мустафа Карадайъ. По думите му френският президент само е благодарил за последователната политика на партията.

 

Източник: mediapool.bg

The post Парламентът събра кворум, обсъжда ветото за преговорите на Северна Македония (видео) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Парламентът събра кворум, обсъжда ветото за преговорите на Северна Македония (видео)

      

Share.

About Author

Leave A Reply

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация