Парламентът решава да бъде ли предоставена военна помощ за Украйна

0
Очаква се днес Народното събрание да вземе решение дали България да предостави военна помощ на Украйна.

Първа точка на пленарното заседание са два проекта на решение. Едният е за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна, предложен от парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ). Другият е проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Украйна с вносители Десислава Атанасова и група депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Предложението на „Демократична България“

Проектът на ДБ предвижда в съответствие с гласуваните общи политики и процедури на ЕС и НАТО, Министерският съвет (МС) в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание веднага след подписването му. 

На Министерския съвет се възлага в срок от 30 дни да внесе в парламента всеобхватна програма за превъоръжаване на Българската армия, като се отчита предоставянето на въоръжение за Украйна и се предложат планове за заместваща техника от съюзниците ни.

От ДБ предлагат да бъде създадена и временна комисия в Народното събрание от по двама депутати от парламентарна група, която да контролира изпълнението на решението.

Предложението на ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС предвиждат правителството да подготви и внесе проект на решение на парламента за военна и техническа помощ за Украйна, в това число и от наличността с отпаднала необходимост, като принос към международните усилия за подпомагане жертвите на агресията.

В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи.

Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.

Министерският съвет да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, е записано още в проекта на ГЕРБ-СДС.

Според приетата програма Народното събрание трябва да гласува и проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар. Вносители на това предложение са Делян Добрев и депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Както и решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

Източник: mediapool.bg

The post Парламентът решава да бъде ли предоставена военна помощ за Украйна appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Парламентът решава да бъде ли предоставена военна помощ за Украйна

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение