Парламентът вика Фандъкова заради задълженията на „Топлофикация София“

0
Парламентът ще проведе изслушване на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради финансовото състояние на “Топлофикация София”. Точката бе включена като последна в седмичната програма за работа на Народното събрание, а освен Фандъкова в пленарната зала ще бъдат председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и изпълнителният директор на дружеството Александър Александров.

Депутатите искат да разберат какви са предприетите действия от страна на дружеството и на Столична община като негов принципал за осигуряване на инвестиции за изпълнение на нормите за допустими емисии на азотни окиси, съгласно прилагането на стандартите на Европейската комисия от 2017 г. и решението на Изпълнителната агенция по околната среда за отказ на дерогация на „Топлофикация София“ ЕАД относно емисиите.

“Не е нормално принципалът на това дружество да абдикира от проблемите на столичани”, мотивира предложението Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, която предупреди, че заради неизпълнение на нормите за замърсяване на въздуха има опасност дружеството просто да спре да функционира и да остави хиляди домакинства в София без парно и топла вода.

По последни данни задълженията на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са близо 700 милиона лева. От март 2021 г. столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви преди броени дни изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

През годините БЕХ на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, но в момента подобна възможност не се предвижда.

Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска общинското дружество, заради скока на газа, също не може да реши проблема, каза Валентин Николов.
 

Източник: mediapool.bg

The post Парламентът вика Фандъкова заради задълженията на „Топлофикация София“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Парламентът вика Фандъкова заради задълженията на „Топлофикация София“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация