Пада такса смет в Благоевград

0

Пада такса смет в Благоевград! Кметът Илко Стоянов се пребори за по-ниска ставка, ВАС отхвърли жалбата на областния управител
Благодарение на усилията на кмета Илко Стоянов жителите на Благоевград ще плащат по-ниска ставка за такса смет.
Тя ще бъде намалена от 2,9 промила на 2,1 промила, става ясно след решение на Върховния административен съд.
Промените влизат в сила от 1 юни 2023 г., като физическите лица, платили ТБО за цялата година няма да бъдат ощетени, поясни кметът Стоянов.
Предстои да бъде направено преизчисление, а надвнесените суми за второто полугодие, ще бъде прихваната при плащане на таксата през следващата година.
„Развръзката от една тежка битка е положителна за благоевградчани. За съжаление изгубихме 5 месеца, защото тогавашният областен управител Николай Шушков не се отзова на моето предложение да си оттегли жалбата, за да приложим в този град един консенсус, около който се обединихме и Община, и Общински съвет, и хората. Мотивът му беше, че не е морално да изтегли жалбата, но сега се вижда, че неговите действия не са законни. А моралът е и в закона. Независимо каква функция изпълнява в момента, смятам, че г-н Шушков дължи поне едно извинение на благоевградчани за това, което им причини. Ние като администрация ще се справим въпреки забърканата административна каша, заради действията на областния управител“, коментира на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов.
Той поясни, че критерият за всички физически лица е един, независимо дали вече са платили ТБО или предстои това да случи.
„До момента на прилагане на съдебното решение промилът е 2,9, а в останалото време ставката ще е 2,1 промила“, подчерта Стоянов.
Припомняме, че Общински съвет – Благоевград взе решение такса смет за граждани да стане 2,9 промила, като впоследствие същото бе прегласувано и местният парламент намали таксата на 2,1 промила. И двете решения обаче бяха обжалвани от областния управител.
След произнасяне на ВАС таксата остана 2,9 промила. Въпреки неколкократните призиви от кмета Илко Стоянов жалбата да бъде оттеглена от страна на областна администрация, за да може жителите да плащат по-ниска такса за битови отпадъци, действия от областния управител не последваха.
Това е и причината, на практика, до днес да бъде в сила по-високата такса смет за жителите на Благоевград.
„Мисля, че тази тенденция, която се наложи в последно време, а именно Областната управа да пречи на развитието на общината, трябва да спре и е редно да има и наказани. Най-важните решения се отнасят до съда от областната администрация, те губят дела, но ние губим време, а ощетени от всичко това са хората“, заяви още Стоянов.

The post Пада такса смет в Благоевград appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви