Офис сграда ще „никне“ в градината на ресторант „Синият лъв“ в София

0
Сграда на 6 етажа ще бъде вдигната на мястото на градината на ресторант „Синият лъв“ в центъра на София. Тя ще е за офиси и проектът предвижда подземен гараж на три етажа. Градината на ресторанта сега е под високи сребристи смърчове, орехи, явор, акация и брези, но е предвидено те да бъдат изсечени, съобщи сайтът „Дневник“.

Сградата, в която от десетилетия се помещава ресторантът, ще бъде преустроена в детска градина – идея, която се обсъжда повече от година. Това потвърди и единият от собствениците на фирмата „А-Трейд 3000“, която притежава терена, Димитър Борисов.

На метри от „Синия лъв“, на съседната пряка – ул. „Кузман Шапкарев“ – ще бъде построена още една сграда на мястото на стара триетажна къща, чийто статут на културна ценност е свален.

В района ще бъдат изсечени общо 35 дървета. Те попадат в строителното петно и това е основанието на общинската комисия по околна среда през 2018 г. единодушно да одобри премахването им.

„Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние, а 11 са в лошо състояние“, е записано в становището, подписано от Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията. В градината на „Синият лъв“, те са по-малко от 35. „Дърветата, обозначени в схемата към становището, са в няколко имота, а не само в този, където ще се строи“, смятат от район „Средец“.

Запитана къде точно са обозначените 35 дървета за премахване, Лорита Радева казва, че трябва да провери детайлно документацията, тъй като казусът е разглеждан преди четири години, и след това ще коментира.

На същото заседание през 2018 г. общинарите са предложили като компенсация да бъде засадена три пъти повече нова растителност, но не става ясно къде е възможно да стане това.

Под целия имот на градината ще има подземен паркинг, а бъдещото здание на ул. „Иван Вазов“ 4 ще е залепено за съседното на ъгъла с ул. „Кузман Шапкарев“. Отстояние само от 3 метра ще дели новата сграда от старата къща на „Синият лъв“.

Теренът на ресторанта с градината е с площ 1.55 дка и е собственост на фирма „А-Трейд 3000“ ЕООД на Иво Иванов и Димитър Борисов, по-известни със сметосъбиращата компания „Титан“. Имотът е бил държавен до 2005 г., но е приватизиран след сделка с тогавашния областен управител на София.

Източник: mediapool.bg

The post Офис сграда ще „никне“ в градината на ресторант „Синият лъв“ в София appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Офис сграда ще „никне“ в градината на ресторант „Синият лъв“ в София

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация