Отново избори: БСП връща неизпълнен третия мандат в четвъртък

0
БСП обяви, че ще върне още в четвъртък ще върне неизпълнен третия проучвателен мандат, което означава, че парламентът ще бъде разпуснат, а поредните предсрочни избори ще са през октомври.

До това развитие се стигна, след като в сряда последният опит на лидера на БСП Корнелия Нинова за намиране на парламентарно мнозинство за правителство с третия мандат се провали. Опозицията в Народното събрание отхвърли от своята седмична програма предложението на БСП за приемане на законодателна програма на парламента до края на годината. Гласуването бе тест дали левицата може да намери мнозинство за успешно реализиране на управленския мандат.

Проекторешението за приемането на законодателна програма на Народното събрание бе извадено от дневния ред със  119  гласа „за“, 106 – „против“ и един „въздържал се“. За отпадането гласуваха ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН. 

„Това, което се случи днес, показа на българското общество кой от коя страна на тази разделителна линия – на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията, и на тези, които искат да защитават корупцията. Опасността, която предстои пред държавата от днес нататък е на тези, които не подкрепиха България да има работещо правителство. ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ саботираха и извадиха от програмата на Народното събрание законодателната програма, предложена на БСП“, каза председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

По думите му  „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а ИТН – на ДПС. „В това Народно събрание няма антикорупционно мнозинство, а има представители на тези, които искат да се възползват от корупцията“, каза още той. 

Свиленски подчерта, че оттук нататък е решение на президента Румен Радев дали животът на 47-ото Народно събрание да бъде удължаван или не. 

Във вторник след заседанието на Националния съвет на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова съобщи, че ще внесат за гласуване в парламента законодателната програма на НС до края на годината. Ако има подкрепа, БСП ще предложи Асен Василев за кандидат за премиер.

Преди ден Нинова посочи, че паралелно с това ще внесе и проект за решение за удължаване срока на работа на Народното събрание с оглед на важните и спешни решения. Посочена бе нуждата от избор на нов председател на КЕВР. Още тогава не беше ясно какъв би бил смисълът от такова решение при положение, че парламентът не може да задължи президента Румен Радев да забави разпускането на парламента при върнат трети мандат. Изглежда сега социалистите са се отказали от тази своя идея. 

Отхвърлянето на законодателната програма от дневния ред донякъде проработи в полза на ИТН. Ако предложението беше допуснато, партията на Слави Трифонов щеше да е поставена в ситуацията да гласува и срещу своите предложения, защото програмата е съгласувана с ИТН.

Източник: mediapool.bg

The post Отново избори: БСП връща неизпълнен третия мандат в четвъртък appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Отново избори: БСП връща неизпълнен третия мандат в четвъртък

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение