Откриха оброчна плочка на Тракийския конник в античния град Хераклея Синтика край Петрич

0

ОБРОЧНА ПЛОЧКА НА ТРАКИЙСКИЯ КОННИК откриха днес при разкопките на Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко. „Висок релеф, изключителна изработка и при това е първата от камък – досега имахме само теракотени. Можем да допуснем, че в Хераклея Синтика е имало светилище на Тракийския конник“, каза ръководителят на екипа доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).
Потърсихме за коментар и проф. д-р Диляна Ботева (СУ „Св. Кл. Охридски“), която е сред водещите специалисти по темата: „Новооткрит паметник на Тракийския конник от периода II-IV век, и то не на територията на Източна Тракия, ще ни накара да преосмислим теориите за разпространението на този култ. Великолепна изработка, очевидно е поръчан от богат човек. Интересен е жестът с дясната ръка – наричат го „латинска благословия“, но според мен „Сабазиев жест“ е по-точното определение, защото подсказва за връзката между двата култа. Важен детайл е и змията при липсата на въоръжение у конника; така доказателствата, че не можем да го наречем „змееборец“, стават с едно повече. И да, вероятно ще се окаже, че в Хераклея Синтика е имало светилище или хероон на Тракийския конник.“

The post Откриха оброчна плочка на Тракийския конник в античния град Хераклея Синтика край Петрич appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви