Отбелязаха 98 години от смъртта на Димитър Благоев

0
98 години от смъртта на Димитър Благоев бяха отбелязани в Благоевград. Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред паметника на Дядото, който се намира на площад „Георги Измирлиев“.
В церемонията участваха Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Стоян Христов, гл. секретар на Областна администрация, представители на политически партии, обществени организации и граждани.
Димитър Благоев е български политик, философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров.
Дядото, както още е наричан, е роден на 14 юни 1856 година в село Загоричани, Костурско, а земният му път свършва на 7 май 1924 г. в София.
С Указ №209 от 3 май 1950 година Президиумът на Народното събрание постановява преименуването на гр. Горна Джумая в град Благоевград. Така градът ни официално получава името на Димитър Благоев.
Паметникът на Дядото, който се намира на централния площад, в непосредствена близост до сградата на Община Благоевград, е създаден от скулптора Борис Гондов през 1971 г.

The post Отбелязаха 98 години от смъртта на Димитър Благоев appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Отбелязаха 98 години от смъртта на Димитър Благоев

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация