Осъдиха Община Благоевград да заплати обезщетение на жена пропаднала в необезопасена шахта

0

Състав на Окръжния съд, председателстван от съдия Владимир Ковачев, е присъдил да бъде изплатена на 24-годишна жена от Благоевград сумата от 20 000 /двадесет хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинените й неимуществени вреди – болки и страдания от лезия /нарушаване/ на предната кръстна връзка и руптура /разкъсване/ на медиалната колатерална връзка на дясното коляно.

Инцидентът е станал на 16.01.2021 г., когато ищцата по време на разходка на територията на обществения парк в гр. Благоевград, намиращ се в района между бул. „Св. Димитър Солунски“ и бул. „Александър Стамболийски“, пропаднала в необезопасена шахта.

Община Благоевград, представлявана от кмета Илко Стоянов, е осъдена да заплати и сумата от 175 /сто седемдесет и пет/ лева, представляваща обезщетение за причинените на ищцата вследствие на същия инцидент имуществени вреди – разходи за лечение и рехабилитация, заедно със законната лихва върху главницата от 175 лева, считано от датата на последния разход – 02.04.2021 г., до изплащането на въпросната главница.
Община Благоевград ще трябва да плати адвокатското възнаграждение на ищцата, както и съдебните разноски.

Окръжният съд е отхвърлил предявения иск за присъждане на обезщетение за неимуществените вреди за разликата между присъдените 20 000 лева и претендираните 30 000 лева.

В съдебния акт е отхвърлено като неоснователно оплакването на ответника, че за поддръжката на тази шахта отговаря водоснабдителното дружество. Съдът приема, че като елемент от парка Община Благоевград е длъжна да осигури и поддържа шахтата така, че тя да е безопасна за преминаващите оттам граждани. Според магистрата, постановил акта: „В случая не може да се очаква ищцата да знае за състоянието на шахтата и да я заобиколи. Без значение е дали ищцата е минавала често оттам и дали е знаела, че капакът на шахтата липсва. На гражданите не може да се вмени в задължение да знаят и помнят къде в града шахтите не са обезопасени и още по-малко може да им се вмени във вина, че не са се опазили от пропадане в тях.“

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд град София в двуседмичен срок.

The post Осъдиха Община Благоевград да заплати обезщетение на жена пропаднала в необезопасена шахта appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Осъдиха Община Благоевград да заплати обезщетение на жена пропаднала в необезопасена шахта

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация