Основни храни поскъпват с левче за година

0

Средно с левче са поскъпнали основните храни, търгувани на едро, през изминалата година, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). След надценките, слагани от търговците, ударът за джоба ни е дори по-голям. Ако в началото на ноември 2020 г. кашкавал “Витоша” се е предлагал средно срещу 10,77 лв./кг, в момента му цената вече гони 12 лева и млечният продукт се продава срещу 11,85 лева за килограм. Кравето сирене също поскъпва – от 7,02 лева за килограм на 7,74 лева. Значително по-скъпо струват вече и имитиращите продукти – вместо 3,27 лв./кг вече те се продават срещу средно 4,22 лева за килограм, показват данните на ДКСБТ.

Мръвките на трапезата също са поскъпнали през последната година. Най-много от месните продукти, които следи ДКСБТ, се е вдигнала цената на пилешките гърди – с 1,37 лева – от 7, 66 лева на 9,03 лева за килограм.

Целият пилешки бут поскъпва от 2,75 лева за килограм на 3,55 лева. Цялото замразено пиле също се търгува по-скъпо с 60 стотинки за килограм на едро – вместо 4,04 лева струва средно 4,64 лева.

Новините за вегетарианците и веганите не са по-добри, защото основните храни в тази категория също са поскъпнали значително през последната година. Килограм боб се продава на борсите срещу малко над 4 лева или с 12 стотинки по-скъпо отколкото в началото на ноември. Лещата се търгува 3,26 лв./кг при 2,42 лв./кг година по-рано. Оризът обаче запазва цената си и поскъпва едва с 2 стотинки до 2,42 лева за килограм на едро.

Сред продуктите, чиято цена е увеличена значително за последните 12 месеца е олиото. През ноември 2020 г. то е струвало средно 2,62 лева за литър на едро, докато сега се предлага срещу 3,43 лв./л. Яйцата поскъпват от 19 на 22 ст за брой, а брашното от 1,03 лв./кг на 1,11 лв./кг. Цената на зелето се е увеличила значително – от 59 ст/кг на 94 ст/кг. Поскъпват още морковите с 33 стотинки (от 65 ст/кг на 98 ст/кг), картофите с 23 стотинки (от 60 ст/кг на 83 ст/кг), червеният пипер с 16 стотинки за килограм.

В страната

Каймата е най-изгодна в Бургас

Захарта е най-евтина в Шумен

Най-евтино можете да си купите кайма на едро в област Бургас, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на сместа от месо започва от 4,20 лева за килограм. Най-скъпо същият продукт се търгува в областите Велико Търново и Плевен, където цената на каймата достига близо два пъти повече – 7,80 лв./кг.

Най-много пари дават за килограм от кашкавал “Витоша” в областите Монтана и Хасково – 13,50 лв./кг, а най-малко в област Варна – 10,20 лева за килограм. Кравето сирене е най-скъпо в област Силистра – 9,30 лева за килограм. А най-евтино в област Хасково, където може на едро да се намери и от 5,90 лв./кг.

Захарта се търгува най-скъпо в област Силистра – 2 лева за килограм, а най-малко струва в област Шумен – 1,10 лева за килограм.

Източник: Труд

The post Основни храни поскъпват с левче за година appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Основни храни поскъпват с левче за година

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация