Опасен вирус за бебетата и старите хора идва в края на ноември

0
“До края на ноември респираторните инфекции ще се увеличават, а в момента има случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември се очаква и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и усложнения“. Това предупреди в сряда пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести и настоящ здравен експерт към Столичната община.

Опасният респираторен синцитиален вирус ще започне разпространението си малко преди грипната вълна. В България има успешна програма за ваксинация на недоносените бебета с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус. Това предпазва бебета с поднормени тегло и малките деца, каза експертът.

Този вирус води до тежка пневмония и е опасен, подчерта проф. Кантарджиев.

Той отново препоръчва пред началото на зимата хората да започнат прием поне за 10 дни на витамин Д, с оглед на идващите вирусни заболявания през зимата, за да се предпазва лигавицата. Приемът на храни обаче, най-вече плодове и зеленчуци, които са антиоксиданти е препоръчителен, а и те не се натрупват и не натоварват организма.

Най-доброто средство при начало на вирусна инфекция е да се започне с антиоксиданти, също и диета,като се има предвид лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и така не му дава възможност да се репликира.

Проф. Кантарджиев допълни, че през месец октомври заради топлото време случаите на COVID-19 са намалели.

„До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи, в Европа вече ги има,на сезонен грип. Тази година сезноният грип според Центъра на контрол на заболяванията Стокхолм, се смята, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо“, уточни той.

Според него пикът на грипа ще дойде в третата третина на януари месец или в първата десетдневка на февруари.

Източник: mediapool.bg

The post Опасен вирус за бебетата и старите хора идва в края на ноември appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Опасен вирус за бебетата и старите хора идва в края на ноември

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение