Оневиниха пастира Костадин, подпалил с цигара Кресненското дефиле

0

33-годишният пастир Костадин Митев, който бе обвинен за големия пожар в Кресненското дефиле през лятото на 2017 г., е оправдан от Районния съд в Благоевград. Прокуратурата обаче протестира решението и след дни предстои разглеждането на делото на втора инстанция.

Второинстанционното производство е образувано по протест на Районна прокуратура – Благоевград, с който се иска отмяната на съдебния акт на Районния съд в Благоевград. Според държавното обвинение постановената присъда е неправилна и незаконосъобразна и следва да бъде отменена и вместо нея да бъде поставена нова осъдителна присъда.

На подсъдимия е повдигнато обвинение за това, че на 24.08.2017 г., около 12:00 часа, в землището на село Мечкул, в района на местността „Долни Мечкул“, южно от „пресъхналия водоем“, по непредпазливост – чрез хвърляне на незагасена цигара в сухата трева, запалил чужди имоти на обща стойност 33 902 435,61 лева, като с деянието са причинени значителни вреди на обща стойност 6 119 944,24 лева, находящи се в общините Симитли и Кресна.

През 2017 г. Костадин работил като пастир към Фонд за дивата флора и фауна, като се грижил за около осемдесет говеда. Отглеждал животните във ферма в района на местността „Долни Мечкул“ в община Симитли.

Около 10:30 ч. на 24.08.2017 г. тръгнал с говедата на паша. В близост до пресъхналия водоем, който се намирал над реката, той седнал, за да наблюдава животните, и запалил цигара. Не след дълго мъжът забелязал, че стадото се разделило на две групи, поради което хвърлил набързо незагасената цигара в сухите тревисти площи около него и тръгнал след животните.

Насочил се към онези от тях, които вървели в посока към река Струма, за да ги събере с другата част от говедата. В момента, в който ги настигнал се обърнал към мястото, където пушил цигарата и видял, че от там излиза пушек. Цигарата на обвиняемия била възпламенила сухите тревисти площи, твърди прокуратурата.

Митев се изкачил нагоре по билото и установил наличие на огън, който се разпространявал от пресъхналия водоем в посока към село Стара Кресна. Пламъците вече били обхванали сухите треви и наближавали към дърветата.

Пастирът се паникьосал, поради което се обадил по телефона на кмета на село Брежани, като му съобщил за възникналия пожар и поискал от него да извика служители на пожарната. Обадил се и на приятелката си, на която казал, че е направил „беля“.

Огънят наближавал говедата, обвиняемият се опитал да го загаси, използвайки тениската си, с която бил облечен. Въпреки бързото разрастване на пожара, успял да отдалечи стадото от огъня.

Вследствие на вятъра и високите температури, както и на сухата растителност, възникналият пожар продължил мащабно да се разпространява, като обхванал големи площи държавни горски територии, общински, частни горски територии и имоти, ведно с постройки и движими вещи, собственост на различни лица, на територията на общините Симитли и Кресна. От пожара били засегнати и движими вещи, собственост на ЧЕЗ, в това число проводник, електромерни табла за стълб за директно измерване, разположени в засегнатите от пожара местности.

В резултат на многобройните сигнали на тел. 112 от лица, забелязали пожара, на местопроизшествието пристигнали служители от Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. Те предприели действия по гасене на огъня.

От заключението на изготвената по делото пожаротехническа експертиза е видно, че най-вероятната причина за възникване на пожара е небрежност при използване на открит огън – незагасена цигара, като огнището на пожара се намира в района на водоема на село Мечкул. Особеното при този пожар е, че възникнал през горещите дни на август, на обяд, при топло и сухо време и при умерен вятър в посока север – юг. Поради тази причина той се разпрострял върху голяма площ – от района на водоема на село Мечкул, на юг – до землището на село Ощава.

Запалените в резултат на престъпното деяние на обвиняемия имоти са на обща стойност 33 902 435,61 лева, като причинените значителни вреди възлизат на 6 119 944,24 лева.

The post Оневиниха пастира Костадин, подпалил с цигара Кресненското дефиле appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Оневиниха пастира Костадин, подпалил с цигара Кресненското дефиле

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация