Община Благоевград представи проект „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“

0

Основните дейности, цели и очаквани резултати  по проект „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“ бяха представени по време на встъпителна пресконференция в зала 101 на Община Благоевград. Тя бе открита от Светла Захариева, зам.-кмет по строителство, екология и европроекти.

„Това е един от сложните проекти, които Община Благоевград изпълнява. Надявам се той да завърши безпроблемно и в рамките на предвидените срокове“, каза по време на срещата Светла Захариева. Целта на проекта, който касае ремонт на бившия Междуучилищен център (МУЦ),  е да се подобри енергийната ефективност за извънкласни дейности и култура в Благоевград. С реализиране на набелязаните мерки потреблението на ел. енергията ще бъде сведено до минимум, подчерта Георги Ивановски, ръководител на проекта.

news-single-main-image

На пресконференцията присъстваха представители на екипа на проекта, Бисер Младенов, управител на Областен информационен център, експерти към ОИЦ, представители на „Арт стейдж енд фест“, представители на медии, заинтересовани лица. Сред заложените дейности са подмяна на старата дървена дограма с нова от PVC материал, полагане на топлоизолация, изграждане на електрическа централа за собствени нужди, подмяна на осветлението с ново LED, изграждане на система за автоматизация и управление на енергията, в т.ч. мониторинг на потреблението и др.

Проектът „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“ се осъществява по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г. Общият бюджет възлиза на 1 508 142,46 лв., от които безвъзмездна финансова помощ са 1 249 550,00 лв. Собственото финансиране е 258 592,46, а 50 500,00 лв. са на  Норск Енерджи – те получават средствата за дейности, които изпълняват като партньор по проекта.

Крайният срок за изпълнение е 29.04.2024 г. Сградата на образователния център е с висока степен на видимост в публичния живот и чрез изпълнение на заложените дейности по проекта ще се повиши разбирането на ползите от енергийната ефективност при всички крайни потребители на енергия и за промяна на обществените нагласи в подкрепа на цялостния процес на обновяване и поддръжка на сградите.

The post Община Благоевград представи проект „Енергийна ефективност в сграда за образователен център и култура в Благоевград“ appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви