Няма ли кой да го спре? Томов отново даде зелена светлина багери да влязат в “Бачиново“

0

Кметът на Благоевград Румен Томов отказа да промени общия устройствен план за терена от 118 дка в крайградския парк Бачиново и така даде „зелена светлина” на фирма „Универсал строй консулт“ да строи там жилища, хотел и спа център. Искането за промяна на плана бе на ОбС – Благоевград, който през май 2020 г. взе такова решение след надигналото се обществено недоволство срещу плановете на инвеститора да застрои красивата крайградска зона.

След няколко молби от страна на РИОСВ -Благоевград Томов да даде категорично становище относно допустимостта на плана за застрояване на Бачиново в свое официално писмо до екоинспекцията от 2 февруари т. г. кметът е заявил, че е „недопустимо да се изменя влязъл още през 2011 г. общ устройствен план в обхвата само на един поземлен имот“.

Обяснението на градоначалника е, че с общите устройствени планове „се определят преобладаващото предназначение и начинът на устройството на отделните структурни части на териториите. С ОУП се дават само общите рамки и насоки за изграждане и развитие на съответните територии, като тези планове нямат пряко приложение върху отделните поземлени имоти. Общият устройствен план за Бачиново не е изменян, в сила е от 2011 г. и затова към момента не съществува недопустимост на плана на фирмата-инвеститор да строи върху него.

След този отговор на инж. Томов РИОСВ – Благоевград вече няма никакво основание да прекрати процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка, която започна по искане на инвеститора през есента на миналата година. Тя бе спряна временно от председателя на ОбС – Благоевград Андон Тодоров, който изчака „Универсал строй консулт“ да загуби на последна инстанция делото, с което искаше решението на ОбС за промяна на общия устройствен план да бъде обявено за неправомерно. На база влязлото в сила съдебно решение екоинспекцията започна дълга кореспонденция с кмета на Благоевград, търсейки променения от него общ устройствен план, за да има основание да спре процедурата. Отговорът на Томов от 2 февруари обаче е категоричен – няма променен план, затова процедурата може да продължи, а след приключването й „Универсал строй консулт” може да започне строежите. Така въпреки взетото от ОбС -Благоевград решение за промяна на ОУП в частта от 118 дка в Бачиново и да се наложи мораториум върху застрояването на зелените площи в общината, въпрос на месеци е инвеститорите Георги Ганджов, Чавдар Узунов и Петър Парашкански да позиционират багерите си в Бачиново.

Източник: Вестник“Струма“

The post Няма ли кой да го спре? Томов отново даде зелена светлина багери да влязат в “Бачиново“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Няма ли кой да го спре? Томов отново даде зелена светлина багери да влязат в “Бачиново“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация