НС ще си губи времето с обречена декларация – тест за втория мандат

0
Проектодекларацията, с която „Продължаваме промяната“ сондира дали има достатъчна подкрепа за правителство, се очаква да бъде отхвърлена от парламента в петък. След това номинираният за министър-председател представител на ПП акад. Николай Денов ще върне на президента неизпълнен втория мандат за съставяне на кабинет, разчиствайки пътя за третия, който най-вероятно също ще пропадне и ще се отиде на избори.

Акад. Денков получи мандата на 3 януари, в първия работен ден на новата година и три месеца след предсрочните избори. По-късно той каза, че ще предложи състав на кабинет, след като тества парламентарната подкрепа за него чрез декларация за „приоритетни национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание“.

В крайна сметка стана ясно, че ПП може да разчита за правителство само на „Демократична България“, след като останалите две партии, които се съгласиха да разговарят с тях – БСП и „Български възход“ – изразиха резерви.

Ако декларацията бъде отхвърлена, от ПП все още не са решили дали да върнат мандата още в петък, или в началото на следващата седмица.

Как ще бъде подложена на гласуване декларацията и какво значение има

Декларацията предвижда всички парламентарни сили да се обединят около ПП предлагат всички парламентарни сили да се обединят около четири национални цели и задачи: Развитие на конкурентна иновативна икономика; Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Макар в цялост документът да се подкрепя само от ДБ, останалите формации трудно биха дали аргументи, за да не подкрепят отделни части от него. Например партии като ГЕРБ и ДПС, които се определят като евроатлантически, няма как да се обявят против осигуряване на нужната международна подкрепа за влизане на България в Шенген и продължаване на подкрепата за Украйна. БСП пък трудно биха обяснили защо не подкрепят социалните мерки в проекта.

При това положение ако текстовете на декларацията бъдат подложени на гласуване точка по точка, а не в цялост, то за голяма част от тях всъщност ще има нужната подкрепа.

Неофициално през последните дни се заговори, че не е изключено ГЕРБ да предложат именно това, за да демонстрират пред обществото конструктивност с гласуване на безпроблемни текстове, но пък да не подкрепят правителство на ПП.

Каквото и да се случи с декларацията обаче, няма значение, защото правителство не може да бъде избрано без да има подкрепата на ГЕРБ, а партията на Борисов вече открито иска избори и единствената й цел е да дискредитира основния си политически противник ПП.

Третият мандат

Това ще улесни задачата на ПП, защото няма да се наложи внасят в парламента състав на правителство, което да бъде подлагано на гласуване. Заради граничещите с нулата шансове за втория мандат, повечето формации вече обсъждат третия, който президентът може да връчи на политическа сила по избор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди два месеца казваше, че най-добре е да го получи „Български възход“, но сега говори, че най-голям шанс да направи кабинет има „Демократична България“. Всъщност това са само кьорфишеци, защото ГЕРБ не биха подкрепили и правителство с мандата на ДБ, но целта на Борисов е да всява интриги между ПП и ДБ.

От друга страна, нищо чудно президентът пак да избере БСП за третия мандат, както направи по време на политическата криза миналата година, макар да беше ясно, че БСП има най-малки шансове да обедини подкрепа за правителство.

И отново избори

На фона на всичко това все така най-възможният сценарий е да се проведат поредни предсрочни парламентарни избори. През ноември очакванията бяха вотът да бъде на 12 март, но след решението на Радев да забави повече от очакваното връчването на втория мандат, тази дата изглежда нереалистична. Някои депутати смятат, че изборите ще са на 19 или на 26 март, а други очакват още разтягане преди връщането на третия мандат и избори на 2 април. 

Източник: mediapool.bg

The post НС ще си губи времето с обречена декларация – тест за втория мандат appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: НС ще си губи времето с обречена декларация – тест за втория мандат

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви