Нови рекорди на цената на бензина

0

Цената на литър бензин във Великобритания беше 180,7 пенса във вторник, което е с 2 пенса повече спрямо предния ден, което е рекордно дневно увеличение за последните 17 години, съобщава Times, позовавайки се на Британската асоциация на автомобилистите (RAC).

Според компанията Experian Catalist, цената на литър бензин във вторник във Великобритания е била 180,7 пенса. В същото време RAC предупреди, че ако дневният темп на увеличение на цените на бензина в кралството остане същият, цената на горивото за пълен 55-литров резервоар може да надхвърли 100 паунда.

В края на месец май RAC съобщи, че цената на литър безоловен бензин е 171,04 пенса, докато предишната рекордно висока цена, регистрирана през май, е била 170,35 пенса. Цената на дизеловото гориво се повиши до 181,64 пенса от предишния рекорд от 181,35 пенса през месец май.

Цената на бензина и дизеловото гориво в Обединеното кралство достига рекорди заради покачващите се световни цени на петрола на фона на санкциите срещу Русия и желанието да се откаже от закупуването на руски петрол.

Министърът на финансите на Великобритания Риши Сунак на 26 май обяви нов пакет от 15 милиарда паунда в отговор на кризата с разходите за живот в страната и рекордната инфлация. Освен това властите налагат временен 25% данък върху свръхпечалбите на нефтените и газовите компании.

Източник: fakti.bg

The post Нови рекорди на цената на бензина appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Нови рекорди на цената на бензина

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация