Нова издънка на Томов! Съдът спря негова заповед за спиране на бизнес на млада дама

0

Административен съд спря изземването на Мощанска къща в кв. „Вароша” от наемателката Надежда Червенкова, чийто договор бе прекратен от община Благоевград. Освобождаването на общинския имот трябваше да стане вчера, но съдът спря изпълнението на заповедта на кмета Румен Томов от 11 януари 2021 г., която нарочената за изгонване наемателка обжалва.

Както „Струма” писа, куриозното е, че общината прекратила договора за наем с фирма „Папиаш” ЕООД на Надежда Червенкова не заради натрупани задължения от наем, тъй като тя била изрядна в това отношение, а заради неплатена такса за битови отпадъци размер на 379.16 лв. Тя заплатила таксата за смет няколко дни след като получила писмено предупреждение за задължението, но договорът бил прекратен, след което последвала и кметската заповед за изземването на общинския имот.

Надежда Червенкова оспорва заповедта пред Административен съд – Благоевград, като е направила искане за спиране на предварителното изпълнение, което е временна мярка, която се налага по изключение, при определени предпоставки и за определен период от време – до влизането в сила на обжалваната заповед. Съдия Иван Петков счита искането на младата бизнесдама за основателно и спира изпълнението на кметската заповед.

При преценката на баланса между накърнените интереси на наемателя и обществения интерес на жителите на Благоевград според съдията оспорващото дружество е успяло след отдаването под наем, считано от 01.10.2019 г. насетне, да превърне Мощанска къща в основна туристическа дестинация не само в Благоевград, но и в Югозападна България, генерирани са приходи от туризъм. В къщата е осигурена възможност за помещаване на италианското училище за мода SITAM, което е с международна известност, както и за ползване за редица образователни цели от студенти от ЮЗУ и АУБ – заснемане на късометражни филмови продукции /4 до момента, с участие на международни кинофестивали/, за представяне на книги на различни автори, като зона за репетиции и проекти на графични дизайнери, програмисти, политолози, маркетолози, фотографи, модели гримьори, стилисти, театрални школи, актьори и др. Направените подобрения в Мощанската къща в оборудване и материали са на стойност около 30 000 лв. и според съдията следва да бъдат съхранени, за да не се стигне до значителни и непоправими вреди. Изземването на къщата преди приключването на делото би довело до прекъсване на образователни, културни, арт и други общественополезни дейности, като това ще доведе и до цялостен срив в дейността на дружеството, без яснота и гаранция, че биха могли да бъдат възобновени, още повече и след оттеглянето на партньорите – български и международни.

Съдът намира за доказано трайното установяване в имота на „Папиаш“ ЕООД, за който дружеството редовно е заплащало наем, дори и този за януари 2021 г. С тези мотиви съдията спира предварителното изпълнение на заповедта на кмета Румен Томов за изземване на Мощанска къща, докато не приключи делото.

Определението подлежи на обжалване пред ВАС.

Източник: Вестник“Струма“

The post Нова издънка на Томов! Съдът спря негова заповед за спиране на бизнес на млада дама appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Нова издънка на Томов! Съдът спря негова заповед за спиране на бизнес на млада дама

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация