Нинова свиква лидерска среща за кабинет (видео)

0
Навръх рождения ден на Корнелия Нинова държавният глава Румен Радев връчи на БСП мандат за посочване на кандидат за министър-председател и коментира, че партията има най-голям шанс да състави работещо правителство.

Нинова от своя страна обяви план с четири стъпки за съставянето на правителство, който минава през свикването на среща с лидерите на останалите партии в парламента.

„Трудно ще бъде, но не е невъзможно. Трябва да опитаме“, каза Нинова.

 

 

Четири стъпки

 

Нинова обясни, че още тази седмица ще бъде свикано заседание на Националния съвет на партията, на което ръководството ще поиска мандат да преговаря с всички партии в парламента.

 

След това БСП ще свика среща с лидерите на останалите партии и ако се постигне съгласие, че има желание за съставяне на правителство, ще започне работа по приоритетите му.

 

„На тази среща да изясним искаме ли да има правителство, или се играят игрички и се прехвърля „горещият картоф”, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори. Ако на лидерската среща видим, че няма съгласие, ще върнем мандата“, каза Нинова.

 

Все още БСП няма име за министър-председател с третия мандат. То ще бъде обсъдено с партиите, които се съгласят да разговарят с БСП.

 

По конституция БСП няма срок, в който да върне папката с името.

 

Ако посочи кандидат за премиер, има седем дни, за да представи и министрите.

 

Ако се провали и третият мандат, страната се насочва към поредни предсрочни парламентарни избори, които вероятно ще се проведат през март.

 

„Готови сме да работим и да разговаряме“, каза Нинова и посочи, че има основателни критики към служебния кабинет и БСП няма никакво намерение да продължава политиките, които то е осъществявало.

 

„Нямаме никакво намерение да продължаваме тази политика. Не смятам, че едно редовно правителство трябва да следва политиките на служебния кабинет, това е необяснимо“, посочи Нинова в коментар на препоръката на вицепрезидента Илияна Йотова.

 

Радев: БСП има най-голям шанс

„Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност“, каза държавният глава.

 

Това е третият мандат за съставяне на кабинет, след като двете най-големи партии в парламента ГЕРБ и “Продължаваме промяната“ не успяха да формират правителство.

 

„Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП успя да съхрани диалога, но и показа, че може да прави компромиси и да влиза в преговори и в колиции, а и да управлява със свои плотичиски опоненти. Нядявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм, ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство. Желая ви успех“, посочи Румен Радев и подаде папака с мандата на лидера на БСП Корнелия Нинова.

 

Тя от своя страна му подаде кутия с бонбони, тъй като днес има рожден ден.

 

„Благодаря за доверието, разбираме тежестта на сиутацията, ще направим всичко възможно да имаме редовно правителство. Доказахме, че може да разговоряме разумено и спокойно, ще търсим съгласие за съставяне на кабинет“, каза Нинова.

 

Какво следва?

 

До края на седмицата БСП ще събере Националния съвет на партията и да реши от кои парламентарни групи ще търси подкрепа. После трябва да има и лидерска среща.

 

Очакванията на партиите са, че и третият мандат има много малко шансове за успех.

Като „нулеви“ ги определи Делян Добрев от ГЕРБ. Подобна позиция изрази и депутатът от ДБ Надежда Йорданова и Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

Това е четвъртият път за последните близо две години, в който държавният глава решава да даде последния мандат на БСП.

Досега опитите на партията не бяха успешни. 

Източник: mediapool.bg

The post Нинова свиква лидерска среща за кабинет (видео) appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Нинова свиква лидерска среща за кабинет (видео)

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви