Не се крийте под сянката на ореха, грози ви опасност

0

Сянката на ореха е една от най-привлекателните, особено в летните горещини. Тя е толкова „дебела”, че с удоволствие човек би се излегнал под клоните за една бърза дрямка. Не го правете! Не се застоявайте за повече от няколко минути под нея, още по-малко пък не заспивайте.

Според народните поверия се смята, че сянката на ореха е много опасна, тъй като самодивите през нощта правели трапезата си точно под ореха. Възрастните хора вярват, че ако стъпите на сянката или върху хорото на самодивите, ще ви сполети беда или ще се разболеете.

Знаете ли, че освен това в листата на ореха се образува едно странно вещество – юглон, което се оказва токсично за останалите растения. Когато валят обилни дъждове, това вещество се отмива от листата и попада в почвата. Именно това не позволява на растителността под короната на дървото да се развива.

В миналото обаче хората си обяснявали това по един по-различен начин. Те са вярвали, че заради самодивите и злите старци – юди нищо под дървото не иска да вирее. Всъщност орехът има връзка с мъртвите. Може би сте чували, че на Черешова задушница, например, гробовете се застилат с листа от орехи и по този начин се осигурява спокойствие за мъртвите души. Не е позволено млад човек да засади орехово дърво. Счита се, че ако стволът на дървото стане с диаметър, колкото врата на човека, то последният ще умре.

Разбира се, това са само митове и легенди, но въпреки това нашият съвет е да не преставате да ги разказвате и предавате от поколения на поколения. И все пак, не стойте твърде продължително време под сянката на ореховото дърво, защото можете лесно да настинете. В никакъв случай не я подценявайте, тя е много „дебела”, пише actualno.com.

Източник: fakti.bg

The post Не се крийте под сянката на ореха, грози ви опасност appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Не се крийте под сянката на ореха, грози ви опасност

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация