На този ден: Отбелязваме Международния ден на детето

0

Денят води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария).

В България 1 юни започва да се празнува като официален празник след указ на цар Борис III през 1927 година. Той наредил Денят на детето да се празнува на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-ми май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по онова време. Неин председател е била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и дъщеря на цар Фердинанд I. Когато цар Борис III се оженил за царица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето, а след рождението на нейното дете – княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специални марки с облика на малката княгиня. През 1949 г. 1-ви юни бил обявен за международния ден за защита на децата, като още през следващата 1950 г. той вече се чествал в 51 държави по света.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника и той си остава на 1 юни.

През 1876г. е убит българският поет и революционер Христо Ботев. В подножието на връх Вола във Врачанската планина, след сражение с части на османската армия Ботев е прострелян смъртоносно. Традиционно неговата памет и на загиналите за свободата на България се почита на 2 юни. Днес е ден на град Враца и се провежда традиционната заря-проверка в памет на Ботев и загиналите за свободата.

През 1913г. се случва едно от най-силните земетресения в България. Земетресението в Търновско нанася тежки поражения на Велико Търново, Горна Оряховица и цялата област. Няма точен брой на жертвите, но те са поне 50, а щетите са за да над 12 млн. лева много хора остават без подслон.

През 1942г. на гарнизонното стрелбище в София е екзекутиран българският генерал Владимир Заимов. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. По време на Втората световна война е против участието на България в Тристранния пакт. Поставя се в услуга на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Червената армия. Произведен е във военно звание генерал-майор. Арестуван е за шпионаж в полза на СССР на 22 март 1942г. Осъден е на смърт и екзекутиран на 1 юни.

Владимир Заимов

През 1980г. започва да излъчва телевизията CNN. До ден днешен тя е една от най-големите информационни телевизии в света.

През 1996г. за първи път опозицията в България провежда първите в Европа предварителни избори за определяне на общ кандидат за президент. Действащият президент д-р Желю Желев, подкрепен от ДПС, БЗНС и ДП, е елиминиран от кандидата на СДС Петър Стоянов. Стоянов впоследствие печели изборите срещу Иван Маразов и е президент до 2002г.

През 2000г. започва излъчването на българския телевизионен канал bTV. Той става и един от най-гледаните в България и е в топ три на най-гледаните телевизии заедно с Нова телевизия и Българската национална телевизия.

Родена е актрисата Мерилин Монро, считана за първия голям сексимвол.

Рожден ден празнуват американският актьор Морган Фрийман, българският естраден певец Георги Станчев, белгийската тенисистка Жюстин Енен – носителка на седем титли от Големия шлем.

През 2008г. на днешната дата умира големия френски моден дизайнер Ив Сен Лоран.

Мерилин Монро

Източник: Трафикнюз

The post На този ден: Отбелязваме Международния ден на детето appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: На този ден: Отбелязваме Международния ден на детето

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация