Наш емигрант в Канада ще позлати Благоевград с военна инвестиция

0

Благоевградчанинът д-р Антон Стефов, емигрант в Канада, заяви пред община Благоевград инвестиционно намерение за изграждането на военен завод за производство на бронирани машини, пише struma.com.

Заводът ще осигури 500 работни места и заплати няколко пъти над средната за страната. Стефов е избрал и мястото за завода, а това е районът на бъдещата индустриална зона след кръговото при Зелен дол.

Община Благоевград вече е предприела крачките за изграждане на зоната като са внесени искания за съгласувателни процедури в РЗИ, РИОСВ и Басейнова дирекция. Изчаква се становището на институциите.

Д-р Стефов е роден в Благоевград, в семейството на лекари, но в последните над 30 години живее зад океана и е канадски гражданин. У нас не е познат на широката публика, но е наложено име в една тясна пазарна ниша – бронираните автомобили. Бизнесът му в Америка се разраства след удара по кулите близнаци в Ню Йорк през септември 2001 г.

Той е основател на водещия световен производител на бронирани автомобили international Armored Group, познат в цяла Америка. Завършил е математическата гимназия в Благоевград и тогавашния ВМЕИ „Ленин“ със специалност „Машинно инженерство“. После работи като научен сътрудник в Централния машиностроителен институт, където прави и аспирантура.

До 1988 г. има регистрирани и внедрени четири патента в производството. 1991 година заминава в Канада, прогонен от невъзможността да развива уменията си у нас. Връща се през 1992 година, с надежда, че нещата тук с демокрацията са се променили, но не вижда светлина в тунела и отново заминава за Торонто, заедно със семейството си.

Годината е 1994 -та. Оттогава д-р Стефов, минал през всякакви бури и неволи, остава в Канада, основавайки компанията си. Самостоятелно регистрира компанията си „International Armored Group“ (IAG), която е специлиазирана в изработването на бронирани автомобили. Първите поръчки идват от финансовия сектор.

Банките предоставят автомобил, а фирмата на Стефов го бронира, така че да издържи на обстрелване с автомат и дори на бомбени атентати. Стъпка по стъпка благоевградчанинът става първият и най-голям производител на бронирани коли в Канада, а после и сред първите в света.

Иска да развива бизнес и в родния си град и да осигури препитание за стотици хора. Срещал се е с ръководството на община Благоевград и изчаква институциите да помогнат за бързото развитие на индустриалната зона, за да започне изграждането на завода си.

The post Наш емигрант в Канада ще позлати Благоевград с военна инвестиция appeared first on Начало.

Източник: regiona.bg

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви