Началото на края на хегемонията на долара

0

Ситуацията в Украйна разклати хегемонията на американската валута, пише френският вестник Le Figaro. „Популярността на американския долар е несравнима с реалната тежест на американската икономика. Унищожаването на хегемонията на американската валута щеше да се случи рано или късно, но поради ситуацията в Украйна това ще се случи много по-бързо“, пише изданието.

САЩ са направили оръжия за масово унищожение от валутата си, като са замразили половината от златните и валутни резерви на Русия. „Но това е оръжие с две остриета, защото сега тези, които държат резервите си в долари, не могат да бъдат сигурни, че един ден САЩ няма да ги откраднат“, цитира вестникът думите на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, отбелязвайки, че това е „в никакъв случай не е празно изявление“.

Le Figaro припомни, че доларът, повече от всяка друга валута, зависи от развитието на световната история през последните 100 години. Затова авторът на статията зададе въпроса: „Ще загуби ли универсалния си статут щатската валута?“

След началото на руската военна специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Рестриктивните мерки са насочени предимно срещу банковия сектор и предлагането на високотехнологични продукти. Много страни обявиха замразяване на руски активи. Призивите за намаляване на зависимостта от руските енергийни ресурси станаха все по-силни в Европа. Но всичко това вече се превърна в икономически проблеми за самия Запад, което доведе до повишаване на цените на горивата и храните.

Източник: fakti.bg

The post Началото на края на хегемонията на долара appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Началото на края на хегемонията на долара

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация