НАТО не възнамерява да остане още дълго извън Черно море

0
НАТО не възнамерява да остане още дълго извън Черно море, каза при посещението си във Варна командирът на Военноморското командване на Алианса (MARCOM) вицеадмирал Кийт Блънт.

Блънт посочи, че няма как да сподели какви са оперативните планове на Алианса, но увери, че НАТО не планира да остане задълго извън Черно море.

Той изрази задоволство от възможностите и способностите на Военноморските сили на България, Румъния и Турция.

Блънт допълни още, че ревизия на плановете на НАТО се прави всекидневно, съобразно обстановката.

„Разполагаме с подводници, кораби и самолети и ежедневно адаптираме тяхната програма и схема на маневриране“, посочи Блънт, цитиран от БТА.

Командирът на българския военен флот контраадмирал Кирил Михайлов каза, че двамата ще посетят Военноморския координационен елемент в базата във Варна.

Ще бъде уточнено по какъв начин да се осигури по-добра координация между всички държави членки на НАТО в Черно море.

Солидарността в тези трудни времена е важна и искам да уверя, че НАТО остава обвързан с Черно море и региона, допълни вицеадмирал Блънт.

Той каза, че координацията в акваторията е много важна и българските ВМС, които са много способни, играят голяма роля за нейното постигане.

Михайлов съобщи, че до този момент Военноморските сили са реагирали на 18 сигнала за плаващи миноподобни обекти в българските води на Черно море, но за щастие в нито един от тях не е имало реална опасност.

ВМС реализира непрекъсната операция за контрол на морските пространства съвместно с Румъния и Турция, за да бъде осигурена безопасността на корабоплаването, допълни Михайлов.

По думите му се извършват и полети на морската патрулна авиация.

Непрекъснато се обменя информация какви миноподобни обекти са открити и се реагира на всеки сигнал, посочи Михайлов.

Той уточни, че вчера е получен сигнал за такъв в румънски води.

Командирът на ВМС допълни, че продължава подготовката за сертифициране на двата минни ловеца, купени за флота от Нидерландия. Предстоят още дейности, за да влязат „Струма“ и „Места“ в бойния строй, но нещата се движат регулярно, каза Михайлов.

Източник: mediapool.bg

The post НАТО не възнамерява да остане още дълго извън Черно море appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: НАТО не възнамерява да остане още дълго извън Черно море

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация