„Нападение срещу демокрацията“. Правната комисия прие промените в ИК на 18-часово заседание

0
На 18-часово заседание, продължило цяла нощ, парламентарната правна комисия прие на второ четене предложения за промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиената бюлетина, обезсмисляне на машинния вот и премахване на невъведения избирателен район „Чужбина“.

Заседанието започна в 14:30 часа в сряда и приключи в 7:50 часа в четвъртък, като през повечето време депутатите от т.нар коалиция „хартиена бюлетина“ между ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха в пълен синхрон. 

„Ще кажа само евала. На всички“, каза председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ преди да закрие заседанието. Така той поздрави членовете на комисията за това, че не спаха цяла нощ, за да разгледат текстовете. И в предишни години е имало изключително дълги заседания, на които се разглеждат промени в изборния закон, но никога досега те не са продължавали цяла нощ.

Не се разбра обаче защо ГЕРБ, БСП и ДПС бързат толкова и настояват промените да бъдат приети на едно заседание – трите формации имат твърдо мнозинство за приемането на желаните от тях текстове за връщане на хартиения вот, който вероятно ще забави отчитането на резултатите от вота и ще затрудни секционните комисии.

Още в началото на заседанието на комисията от ДБ и ПП настояха разглеждането да се отложи, защото почти всички предложения между двете четения бяха внесени във вторник вечерта и депутатите нямаха време да се запознаят с тях в детайли преди разглеждането им. Искането не бе прието.

Часове по-късно бяха направени предложения заседанието да бъде прекратено и работата по Изборния кодекс (ИК) да продължи на следващия ден, но ГЕРБ, ДПС и БСП упорито ги отхвърляха.

Макар предложенията за промени в ИК да не са в програмата на пленарната зала за тази седмица, се очаква те да бъдат включени в дневния ред за петък, когато отново с маратонно гласуване измененията да бъдат приети окончателно.

В знак на протест заради приетите текстове депутатите от ДБ и ПП обявиха, че няма да влизат в залата до петък.

„Това беше фарс и нападение срещу демокрацията“

Пред журналисти в парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че няма да има правителство с БСП, ако промените в Изборния кодекс се приемат в пленарна зала.

„От БСП да знаят, че ако промените в Изборния кодекс се приемат в зала, ние няма да влезем в коалиция с тях. Решението е тяхно“, каза той.

Съпредседателят на „Демократична България’ Христо Иванов пък заяви, че заседанието на правната комисия е показало, че се е сглобила „коалиция на реванша“.

„Заседанието на правната комисия е в нарушение на процедурата дори. Това е демонстрация на силата на ново мнозинство, което е готово да управлява и да проведе избори, така че да завземе властта чрез избори. БСП направиха демонстрация на пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС“ посочи Иванов.

„Това, което се случи далече надхвърля връщането на хартиената бюлетина, това е демонстрация на сила. БСП не само даде възможност да се гласува с хартия, видяхме много сериозна ревизия на целия изборен процес без обсъждане“, добави съпредседателят на ДБ.

„Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат“, каза другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов.

„Това, което се случи тази нощ, беше фарс и нямаше нищо общо с парламентаризма. Беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Целта беше да се подмени вота на избирателите. Това беше нападение срещу демокрацията. Вчера ви казахме – бдете, сега е моментът. И покушението срещу декморацията се случи“, каза в началото на пленарното заседание в четвъртък председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

По повод бившите си коалиционни партньори той каза, че от вчера „БСП официално се завърна към партиите на статуквото“.

„Това ще е атака срещу българските граждани, прогонени от вашите управления, да търсят един по-добър живот в Европа. След 15 часа битка в комисията хартиената мафия мина през Изборния кодекс, за да премахне обществения съвет на ЦИК“, добави Гюров.

След изказването му от ПП напуснаха залата, а думата взе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Мафията напуска залата, защото от тази трибуна неведнъж сме Ви призовавали да правите забележки на всички народни представители, които си позволяват да отправят квалификации към своите опоненти. Народни представители, които чрез явно нарушение на конституцията на България, са се настанили на терена на политиката. Да им позволявате да наричат своите опоненти „мафия“, г-н председател, не е позволено, не е добре“, посочи той.

В отговор председателят на парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ обяви, че няма на кого да наложи наказание, защото депутатите от ПП ги няма в залата.

Какво бе прието?

В правната комисия депутатите коалиция „хартиена бюлетина“ успяха да върнат гласуването с хартиена бюлетин, превърнаха машините в принтери за бюлетини, не разрешиха да има електронното дистанционно гласуване и създаването на район „Чужбина“.

Броят на необходимите заявления за откриване на нови секции зад граница беше увеличен от 40 на 100.

Закрит беше общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), а членовете на ЦИК бяха увеличени от 15 на 25, като те ще се променят в зависимост от всеки парламентарен вот, независимо от мандата им.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още разписките от машинния вот да се превърнат в „бюлетини“ и устройствата да не издават обобщени данни за вота в края на изборния ден. Вместо това членовете на секционните комисии ще броят на ръка „бюлетините от машинното гласуване“ и така устройствата се превръщат в принтери.

Броенето и попълването на протоколите ще се излъчва на живо, но видеонаблюдението  няма да се записва на електронен носител.

Рано сутринта бе отхвърлена идеята на ДПС да има машинно броене на хартиените бюлетини чрез въвеждането на скенери, които да се поставят на урните. Идеята им беше в края на изборния ден тези нови устройства да принтират резултатите и секционните комисии да не броят на ръка.

Не беше приета и идеята на ДБ да бъдат създадени преброителни центрове, които да отчитат резултатите вместо секционните комисии.

Източник: mediapool.bg

The post „Нападение срещу демокрацията“. Правната комисия прие промените в ИК на 18-часово заседание appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: „Нападение срещу демокрацията“. Правната комисия прие промените в ИК на 18-часово заседание

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Най-добри продукти | Евтини стоки | МОЛ за стоки | Най-добри продукти | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви | Диагноза и Лечение