Над 7500 души без работа само за седмица

0

Без работа през първата седмица на ноември са останали 7524 души, показват данни на Националния статистически институт. Това е рязко увеличение на новите безработни спрямо предходните седмици, когато уволнените са в рамките на 5-5,5 хил. души, а основната причина е въвеждането на зеления сертификат за влизане в ресторанти, молове и други търговски обекти.

Традиционно през първата седмица на всеки месец новите безработни са повече, тъй като най-често фирмите съкращават служителите си от края на предходния месец. В началото на ноември обаче новите безработни са с над 35% повече спрямо първите седмици на август и септември, когато регистрираните в бюрата по труда са по около 5500 души. Оказва се, че въвеждането от служебното правителство на зеления сертификат от днес за утре, без да бъде даден някакъв срок на гражданите и бизнеса за изпълнение на новите изисквания, вече се отразява на заетостта в страната.

През първата седмица на октомври новите безработни са още повече – 8176 души, но роля за това имат сезонната заетост и фактът, че в края на септември освобождават много хора от туризма и селското стопанство. Но през първата седмица на октомври наетите на работа хора са били доста повече спрямо първата седмица на ноември. В резултат нетно новите безработни в началото на ноември са над 4000 души, което е повече спрямо първата седмица на октомври. Това доказва негативното влияние на зеления сертификат върху пазара на труда. Бизнесът не само е принуден да съкращава хора, а и желанието да бъдат назначавани нови намалява. Затова не е изненада, че нетно останалите без прехрана хора в началото на ноември достигат рекорд за периода от февруари насам.

Негативната тенденция на пазара на труда обаче започва от началото на месец юли, много преди въвеждането на зеления сертификат. А основна роля за това имат действията на служебния кабинет. През пролетта и началото на лятото наетите от фирмите хора бяха повече от уволнените. От юли насам обаче всяка седмица съкратените са повече от наетите. Което показва негативните настроения на фирмите. Съществено значение за това изигра промяната на мярката за запазване на заетостта 60/40. Служебният кабинет промени условията по мярката, така че много по-малко фирми могат да се възползват от нея, което веднага доведе до увеличение на съкратените хора.

Данни за третото тримесечие на годината

Икономическата активност се влошава

Използват 15 критерия

Влошават се показателите за икономическа активност в страната.

Икономическата активност в страната през третото тримесечие рязко се влошава. Това показва Индикаторът на икономическата активност (ИИА), изчисляван от Министерството на финансите. За да го пресметнат от министерството използват 15 показателя като Брутен вътрешен продукт, заетост, промишлено производство, оборот в търговията на дребно, бизнес климат, отпуснати кредити за фирмите и т.н.

Оказва се, че пред третото тримесечие на годината, при управлението на служебния кабинет, ситуацията в страната се влошава. От министерството посочват, че данните за 15-те показателя за икономическа активност се сравнят със стойностите им през миналата година по това време. А причината за настоящия спад, е че през третото тримесечие на 2020 г. е имало възстановяване от пандемията.

Това действително е така, но проблемът е, че сега вместо възстановяването да продължи, при управлението на служебния кабинет икономическите данни за страната се влошават. Като тази негативна тенденция започва още от юли, август и септември, много преди четвъртата вълна на коронавируса и въвеждането на зеления сертификат.

Източник: Труд

The post Над 7500 души без работа само за седмица appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Над 7500 души без работа само за седмица

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация