Над 2500 украински бежанци вече са започнали работа на трудови договори в България

0
95% от украински бежанци у нас имат регистрация за временна закрила, а над 2500 са започнали работа на трудови договори, каза пред Нова тв съветникът на вицепремиера Калина Константинова и член на правителствения щаб по въпроса с бежанците Красимира Величкова.

По думите ѝ в момента над 57 000 бежанци са настанени в хотели и за тяхната издръжка плаща държавата. Подготвя се прави план как да бъдат преместени държавни и общински бази в цялата страна. „Оказва се обаче, че няма готов регистър с наличните бази, така че в момента тече паралелно обследване къде и какво има държавата и в какво състояние е то“, обясни Величкова.

Държавата ще поеме транспорта по преместването на бежанците. Обмисля се и как те да бъдат настанени на подходящи за тях места. „Хората например с хронични заболявания да бъдат настанени в бази в големи градове, така че да имат достъп до здравеопазване“, обясни Величкова.

Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието разрабоват критерии, така че да може по-бързо да бъдат създадени дневни центрове за децата. Така жените ще могат да започнат работа, каза Красимира Величкова.

По думите ѝ досега на хотелиерите, които са приютили бежанци, са изплатени 15 милиона лева. Някои хотелиери са получили по-малък процент, защото са подали некоректни данни, обясни Величкова.   

Източник: mediapool.bg

The post Над 2500 украински бежанци вече са започнали работа на трудови договори в България appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Над 2500 украински бежанци вече са започнали работа на трудови договори в България

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация