МС няма да опрости несправедливо наложените глоби на жителите на Пролеша

0
Служебното правителство на Гълъб Донев няма намерение да опрости несправедливо наложените глоби за липса на винетка на жителите на Пролеша и Божурище, но отложи вдигането на тол таксите за превозвачите с 6 месеца.

През февруари 2020 г. лично тогавашният премиер Бойко Борисов нареди да се отменят винетките за селата около София. След това бяха пуснати и официални съобщения от агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерския съвет, че не са нужни стикери на живеещите в Пролеша и Божурище, за да пътуват до София. Две години по-късно обаче се оказа, че това е лъжа и хората имат наложени санкции за десетки хиляди левове.

Потърпевшите излязоха на протест и поискаха правителството да отмени наложените им несправедливо глоби, защото са били подведени от държавата.

Омбудсманът Диана Ковачева предложи да бъде обявена амнистия за глобите на жителите на Пролеша.

Но служебното правителство на Гълъб Донев очевидно няма такива намерения. Вместо това регионалният министър арх. Иван Шишков днес обяви, че решението на проблема е да се измени Законът за движение по пътищата, така че санкцията да не може да надвишава стойността на три глоби за година.

Той отправи апел към депутатите да внесат тази поправка в закона, за да бъде решен казусът не само за жителите на Пролеша, а и за всички други, получили актове на несъизмеримо висока стойност.

Архитект Шишков уточни, че е най-добре предложението да дойде от народните представители, защото, ако инициативата е негова, е необходимо обществено обсъждане, което ще отнеме много време.

И докато за обикновените български граждани служебното правителство прехвърля решението на парламента, в същото време направи коледен подарък на превозвачите, като отложи вдигането на тол таксите с половин година. Решението беше взето на последното заседание на Министерския съвет за 2022 г. – на 29 декември.

„Целта на отлагането на влизане в сила на увеличенията на таксите за изминато разстояние е да се помогне за облекчаване на част от тежестта върху бизнеса в условията на висока инфлация, както и да се даде на компаниите повече време да се приспособят към нарастващите разходи. Това би могло да помогне за подкрепа на цялостната икономика и насърчаване на стабилността по време на трудната икономическа ситуация“, се казва в правителственото съобщение.

Очевидно инфлацията не лови обикновените граждани, които плащат за ползването на цялата пътна мрежа, докато превозвачите единствено за магистрали и І и ІІ клас пътища. Нещо повече приходите от винетки са в повече спрямо тези от тол такси противно на всякаква логика. Така на практика гражданите продължават да имат по-голям принос за поддържането на пътищата за разлика от бизнеса, който ги руши, за да кара по пътищата, за които не плаща и стотинка.

Неофициално се твърди, че отлагането на вдигането на тол таксите идва под натиск на голяма пловдивска фирма с връзки в президентската институция, най-вероятно срещу съответната комисионна.

Източник: mediapool.bg

The post МС няма да опрости несправедливо наложените глоби на жителите на Пролеша appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: МС няма да опрости несправедливо наложените глоби на жителите на Пролеша

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт | СЕО Оптимизация | Бебешки МОЛ | Онлайн Вестник за обяви