Митинг-шествие призовава за спасяване на комплекса „Марица изток“

0

За гарантиране работата на централите от комплекса „Марица-изток“ на въглища минимум до 2040 г. ще настояват синдикалните организации в държавните ТЕЦ и мини, предаде БНР. Те са категорични, че няма да допуснат вземане на решения за бъдещето на комплекса без съгласието на работещите и се подготвят за митинг-шествие в София на 13 октомври.

Митинг-шествие под надслов „Да спасим Марица-изток“ ще се проведе на 13 октомври от 13:00 часа. На него ще бъде приета декларация на синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в защита на въглищния комплекс и заедно с подписката, подкрепена от над 105 хиляди души, ще бъде внесена в Министерски съвет. Подписката бе събирана през последните месеци в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково, които са най-засегнати от евентуално затваряне на въглищния комплекс.

„Очакваме да ни поканят на първия от така закъснелите разговори“, заяви Наско Митев от Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица-изток“ и синдикален лидер на КНСБ в мините.

Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ „Марица -изток 2“ заяви, че ще отстояват твърдо исканията от подписката за удължаване на работата на централата на въглища минимум до 2040 г.

„Съизмерима дата с тази на Полша и Германия. Не може да останем без енергетика и енергийна независимост“, каза Дяков.

Бисер Бинев от синдиката КТ „Подкрепа“ в Мини „Марица-изток“ обясни, че вече няколко общини са излезли с декларации в подкрепа на бъдещето на енергийния комплекс.

Наско Митев добави, че вече е ясно, че без централите от комплекса „Марица-изток“ не може, показват го и растящите цени на електроенергия и постоянният ѝ недостиг в Европа. Той изрази съжаление, че на последните разговори на синдикатите с представителите на Европейската комисия не са получили отговори на критичните въпроси.

„На последната среща, на която присъства и Франц Тимерманс, от когото зависят въглеродните квоти, се говори политически, заобикалят се фактите, говори са за една красива зелена природа. Ние също искаме да дишаме чист въздух, но не искаме децата ни да са гладни“, каза Митев.

Синдикалистите добавиха, че отдавна проблемът за бъдещето на комплекса „Марица-изток“ е национален и затова митингът ще бъде в столицата. На него очакват над 2500 души, включително и много хора, които не работят в комплекса, допълва БНР.

Източник: fakti.bg

The post Митинг-шествие призовава за спасяване на комплекса „Марица изток“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Митинг-шествие призовава за спасяване на комплекса „Марица изток“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация