Мистериозният самолет. “Тривиален случай“ или какво знаят българските власти

0
Има голяма вероятност зад нелегалния полет на самолета нарушител да се крие банална причина и това да е тривиален случай. Тази теза изказа военният министър Драгомир Заков пред бТВ.

“Каква може да е целта на този полет, нямам такава информация. Знаете, че се води разследване. Така че към момента няма някаква яснота. Предполагам, че по-скоро самолетът e трябвало да бъде прекаран от Литва до България, след като е бил закупен. И тъй като процедурите в Литва отнемат очевидно време за регистрация, собственикът е решил да си го върне в България. Банална версия, може да се окаже нещо подобно“, каза той.

Не са открити взривоопасни вещества и наркотици.

“Най-вероятно се касае за съвсем тривиален случай. Хората са разбрали, че са нарушили доста правила и в момента очевидно се укриват“, смята Заков.

Министърът на отбраната смята, че самолетът не е представлявал риск за нашата сигурност.

Като доказателство за своята версия Заков посочи, че курсът на машината не заплашвала цивилни или военни обекти.

“Няма процедура цивилен самолет да се свали. Той е летял по маршрут, който не представлява заплаха“, допълни той.

Според него тезата, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО, за да тества сигурността на абсолютно всички държави е несъстоятелна.

“Мисля, че с такъв самолет трудно би могъл да осъществи подобен тест. Той е летял ниско, с много ниска скорост. По-скоро това е спекулация“, посочи Заков.

При проверката на машината не са открити незаконни вещества или предмети. Самолетът бе проверен освен за взривни вещества и наркотици, също за биологичен материал бяха снети натривки за отпечатъци, но към този момент няма данни да са открити някакви следи, съобщи бТВ.

Когато самолетът е бил открит на летището край Търговище от полицаите, двата мотора все още са били топли.

Самолетът е шестместен с литовска позивна. По неофициална информация обаче самолетът е дерегистриран през 2009 г. и по време на въпросния полет, нарушил въздушното пространство на седем страни, в това число и на България, е летял с изключени транспондери.

Друг интересен факт при намирането му е, че самолетът е имал камера на антената над кабината, която в реално време е излъчвала посредством сим карта.

Според данните на българското МВР кацналият в сряда вечер у нас малък самолет е излетял от Латвия. Кацнал е за презареждане в Унгария.

У нас също е имало кацане за зареждане край Видин. След това полетът е продължил и е завършил край Търговище.

 

 

Източник: mediapool.bg

The post Мистериозният самолет. “Тривиален случай“ или какво знаят българските власти appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Мистериозният самолет. “Тривиален случай“ или какво знаят българските власти

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация