Минеков ще „помоли настойчиво“ ГЕРБ да напусне НДК

0
Министърът на културата Велислав Минеков ще „помоли настойчиво“ бившата управляваща партия ГЕРБ да напусне централата си в Националния дворец на културата (НДК) и да намери друг имот. Той ще изиска от партията на Бойко Борисов да си плати за превзетите със сила два етажа от високото тяло на НДК преди години с помощта на Данаил Кирилов, бивш областен управител на София и след това правосъден министър.

„НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни“, казва Минеков пред бТВ в неделя.

Това е втората подобна реакция на служебния министър на културата, който в началото на септември обяви, че ще изпрати доброволна покана за освобождаване на офиси в сградата на Музея на социалистическото изкуство от редакцията на в. „Труд“, но ведомството няма договор за наем с „Труд медиа“, а с друга фирма. Министерството възнамерява да си търси по съдебен път задължения от наемателя за 133 108.82 лв.

ГЕРБ: Министърът да прочете закона

От ГЕРБ реагираха веднага и обявиха, че обитаваните от партията етажи 16 и 17 на НДК не са собственост на Министерството на културата, а на държавата и тя си е получавала наема чрез областната управа, а днес по закон е освободена от такъв.

„Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии. Служебният министър лъже. ГЕРБ е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор“, заявиха то пресцентъра на партията на Борисов.

„От 2010 до 2021 г. ГЕРБ заплаща наем за етажите на Областна управа – София-град по сключен договор. В съответствие с промените в Закона за държавната собственост, Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г. всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност“, обясняват още от ГЕРБ.

„Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия“у пише още в изявлението.

В него се отправят и въпроси към президента в обичайния за ГЕРБ нападателен стил.

„Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от централата си? С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет? Г-н Радев, почтено ли е“, питат от ГЕРБ.

Минеков: Не е предизборно

Минеков още преди реакцията на ГЕРБ обяви, че това не е предизборна атака. Той посочи, че би действал с всяка една друга партия, ако са в същата позиция и допълни: „Искам си наема“, но не посочи какви са дълговете на ГЕРБ.

Според него съдебната реформа е ключова, защото всеки ден открива корупция в Министерството на културата. По думите му за откритите нарушения е сигнализирана прокуратурата.

„Много е важно да преборим корупцията. За съжаление, парламентарните въпроси, които получавах често пъти бяха неясни, комични – за биографии на мой сътрудник, за броя коли, които министерството има, за броя самолетни полети. В този малък срок трябваше да се захванат с т.нар. съдебна реформа“, коментира министърът на културата.

Минеков обясни, че ще поиска помощта на ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата: „Там 1.8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице“.

Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на Съединените щати и се твърди, че е част от престъпна групировка.

И още проблеми с имоти на МК

Той коментира и казус с хотел на ведомството в Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. „Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн“, каза той, но уточни, че още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството.

„Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства – обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за „Ларгото“, има и още, например „Яйлата“, „Квадрат 500“, допълни Минеков.

Източник: mediapool.bg

The post Минеков ще „помоли настойчиво“ ГЕРБ да напусне НДК appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Минеков ще „помоли настойчиво“ ГЕРБ да напусне НДК

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация