Минаваме на вещи втора ръка

0

Българите все по-често използват вещи втора ръка. Увеличават се хората, които ремонтират старите си уреди или ги продават, вместо да ги изхвърлят. Такава тенденция има и в цяла Европа, показва проучване на БНП Париба Лични Финанси.

Данните сочат, че през последните 12 месеца 62% от европейците и 56% от българите са продавали употребявани стоки.

Основната причина за това е стремежът за допълнителен доход, която е посочена от 39% от хората. На второ място отново с 39% е желанието да се освободи място в дома. Високата инфлация допълнително ще допринесе за нарастване на желанието на хората да купуват и продава вещи втора ръка, категорични са експертите.

Европейците, които са продавали вещи онлайн, са печелили средно по 77 евро на месец от продажбата на продукти, които не използват. Най-много са спечелили британците – 115 евро, а най-малко унгарците с 27 евро. В България средният приход е 48 евро месечно, което е по-малко от средното ниво за Европа. Интересно е, че младите хора на възраст 18-36 години у нас са реализирали по-високи доходи от продажба на продук­ти “втора ръка” – средно 62,3 евро.

Съществува тенденция за удължаване на живота на продуктите. В Европа 81% от хората ремонтират, подаряват или препродават уреди, които не използват, а у нас – 73%. През последните три години средно 44% от европейците и 38% от българите са удължили живота на различни продукти.

Една от тенденциите на пазара в Европа е повишено търсене на уреди с по-дълъг живот, които могат да бъдат ремонтирани.

Затова за 86% от европейците е много важно продуктите да имат индекс на поправимост, а 70% биха платили повече за такава стока. Според проучването ще използваме все по-дълго уредите си – било като купуваме стоки за по-дълготрайна употреба, като удължаваме живота им с ремонти или като препродаваме, подаряваме или отдаваме под наем уреди, които не използваме.

Източник: Труд

The post Минаваме на вещи втора ръка appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Минаваме на вещи втора ръка

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация