Метамфетамин в огромни количества е открит на летище “София“

0
Течен метамфетамин на стойност 11 милиона лева е открит от властите на летище “София“. По-късно през деня се очакват подробности за случая от прокуратурата и Агенция „Митници“.

Апелативният прокурор на София Радослав Димов и служители на Агенция „Митници“ дадоха повече подробности за задържана пратка с наркотици в столицата.

„Служители на отдел „Борба с наркотрафика“ са селектирали карго пратка, пристигаща от Мексико с два вида съдържание на товара. При извършените тестове са намерени 450 бутилки екстракт от ванилия, като са открити 450 литра течен метамфетамин“, съобщи шефът на отдел „Разследване и разузнаване” към митницата на Летище София Стефан Бакалов.

Стойността на наркотика се оценява на 11 млн. лв. по цените на съдебната система, но на „черния пазар“ може да достигне и до 30-40 млн. лв.

„Основни производители на метамфетамин в света са Мексико, Иран, Белгия, Холандия, Чехия и Полша. Само един случай има по-фрапантен, когато в Австралия, преди 6 месеца, откриха 540 литра течен метамфетамин. Той се пренася много лесно“, каза още Стефан Бакалов.

Властите вече са арестували получателят на пратката и са изети телефони и лаптопи, които представляват интерес по делото.

Метамфетаминът е синтетичен наркотик, който бързо води до пристрастяване и е изключително опасен. Това е първа подобна заловена пратка на софийското летище.

През последните три години наркотици в подобни обеми бяха залавяни основно на варненското пристанище. През февруари властите там откритиха над 401 кг хероин, скрити в контейнери на кораб, акостирал пристанището във Варна.

Преди две години българската прокуратура обвини двама нидерландци за контрабанда на 16.2 тона прекурсори, които се основна суровина за производството на амфетамини метамфетамин. Стоката бе за няколко милиарда евро и бе заловена именно на пристанище Варна в контейнери.

 

 

Източник: mediapool.bg

The post Метамфетамин в огромни количества е открит на летище “София“ appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Метамфетамин в огромни количества е открит на летище “София“

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация