Месечна прогноза за времето: Студ и дъждове за ваканцията

0

Тази година средните месечни температури през април ще бъдат малко под нормата, в рамките на 13 до 19 градуса. Месечната сума на валежа в по-голямата част от страната ще бъде около обичайните количества, които са до 50-60 л/м2. В югозападните и североизточните райони очакваните количества ще бъдат повече от климатичната норма – от 70 до 80 л/м2.

След слънчевото и сухо начало на април от 3 до 6, в края на първата деседневка, когато е ваканцията на учениците, ще бъде дъждовно с повече по количество валежи по поречието на Дунав и в югозападните райони – до 30 л/м2. От 13 до 14 ще има захлаждане с валежи от дъжд, а по планините сняг. От 18 до 24 започва по-продължителен валежен период с чувствително захлаждане и застудяване, с количества на валежите от 20 до 30 л/м2,в Добруджа до 40, 50 л/м2. По високите полета в Западна и Северна България ще вали пролетен сняг.

От 25 ще има повече слънце и затопляне. Сухите периоди с по-продължителни слънчеви дни се очертават от 15 до 18, от 25 до 30 април. Условия за проливни валежи с количества на дъжд ще има на 6, 9 и на 20 април.

Aприл е типичен пролетен месец. Средните температури са с 3, 4 градуса по-високи от тези през март.

Слънчевото греене и продължителността на деня продължават да растат. Валежите също са повече, като се увеличава интензивността им и понякога имат краткотраен, но проливен характер. Средно има два, три дни с гръмотевични бури. Опасността от слани е голяма, но към края на месеца те не са характерно явление. Като цяло по-топлите дни имат преимущество над по-студените. Понякога, но не всяка година над страната нахлува студен арктичен въздух и превалява сняг, който бързо се стопява.

 

Когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

Това гласи народната метеорология, която включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

Април ще започне с ниска интензивност на земното магнитно поле. До 7 април ще бъде спокойно без геомагнитни магнитни бури.

Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите от 08 до 11, от 16 до 21, и от 24 до 27 април. На 10, 16, на 24 има условия за геомагнитни бури в полярните области на Земята. На датите 16 и 24 слабо ще засегнат средните географски ширини и Балканите.

Във връзка с по-особените климатични явления през последните 15 години снеговалежи през април е имало през 1997, 2001, 2002 и 2003, 2011 година. Особено снежно е било през 1997 година, като в осем от дните е имало снежна покривка. Тогава на 16.04 в София дебелината на снежната покривка достига 15 см.

The post Месечна прогноза за времето: Студ и дъждове за ваканцията appeared first on Начало.

Източник – Региона БГ: Месечна прогноза за времето: Студ и дъждове за ваканцията

      

Share.

About Author

Comments are closed.

Партньори: Вижте Изработка на сайт с респонсив дизайн | Unproof СЕО Оптимизация